stoineff

София може да остана без "Спешна помощ"

спешна помош

Десетки медици от столичната "Спешна помощ" са депозирали предизвестия за напускане в знак на протест срещу готвените уволнения на началника им д-р Георги Гелев и заместника му по лечебната част д-р Ангел Ангелов. 

Това казва в интервю за агенция БЛИЦ д-р Пламен Паликарски, който в момента е сред медиците, протестиращи пред Министерството на здравеопазването.

Според него има опасност в столицата да останат да действат само няколко екипа. На просто в момента има 10 линейки. Останалите са по спешни повиквания.

Според д-р Светлана Богданова, заместник-директор на столичния Център за спешна помощ, 65 са медиците, които са подали оставка.

Тя посочи, че работещите в спешната помощ са инициирали протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Причината - неправомерното според тях предложение за уволнение на директора на центъра д-р Георги Гелев.

Той и заместникът му по лечебната дейност д-р Ангел Ангелов бяха предложени за уволнение заради изводите, направени относно проблемите в ръководената от тях служба. Конкретен повод стана и случаят със смъртта на 40-годишната столична фотографка Елизабет Димитрова. Тя почина, след като извиканата за нея линейка се забави с около 40 минути, а по-късно стана ясно, че медицинският автомобил не е бил оборудван адекватно – липсвал дефибрилатор.

Във връзка с оставките на колегите му д-р Гелев коментира пред БТА, че не знае за този протест. Той е в отпуск по болест до края на юни.

По-рано пред bTV заместникът му - д-р Ангелов обясни, че положението в "Спешна помощ" е много тревожно и затова трагични случаи като този с Димитрова трудно могат да бъдат избегнати. В момента в София имало над 90 свободни места за спешни медици. Не било обаче лесно да се запълнят, тъй като началната заплата е 650 лева, а колегите му се притеснявали за сигурността си.

related

София 5452208814819401676

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item