stoineff

Стойнев: Износът на ел. енергия е нараснал с почти 100%.


„Защо при предишното управление, което умишлено водеше „Мини Марица изток" към приватизация, в дружеството имаше тишина? 

При встъпването ми в длъжност от предприятието ми заявиха категорично, че най-важното за тях е да имат работа. Благодарение на предприетите от нас законодателни промени в сектор Енергетика, през октомври миньорите от „Мини Марица изток" ЕАД добиха рекорден добив на въглища от 3 512 хил. тона", припомни министър Стойнев и добави, че в момента в предприятието се работи на четири смени и всички заплати и социални плащания са изплатени.

През декември в дружеството бе реализиран най-високият месечен добив в историята на държавните мини през последните 20 години. „Вече говорим и за подписан договор за доставка на нов компактен роторен багер, както и за подмяна на два амортизирани багера с нови такива, осигурени чрез сключено споразумение по Международен фонд „Козлодуй" с Европейската банка за възстановяване и развитие ", допълни Драгомир Стойнев.

Според икономическия министър след предприетите от правителството спешни мерки за стабилизиране на енергетиката, секторът е готов за нови инвестиции. „Българската енергетика не е за продан, тя трябва да се развива. Само чрез нови инвестиции можем да върнем тази енергетика, за която мечтаем", каза той и обяви, че само за периода 1 януари - 9 май 2014 г. производството на ел. енергия в страната се е увеличило с 9,83% спрямо същия период на 2013 г. Днес комплексът „Марица Изток" работи с 36,85% повече спрямо първите пет месеца на миналата година, а АЕЦ „Козлодуй с 5.33%. Износът на ел.енергия е нараснал с почти 100%.
Проектът „Южен поток" е необходим за България и приоритет за правителството, бе категоричен министър Стойнев.

Министърът припомни, че единствено сегашното управление е постигнало договореност за достъп на трета страна до капацитета на газопровода. „Ако ГЕРБ не направиха нищо 3,5 години и сега се коалират с Реформаторския блок против проекта, то за нас „Южен поток" означава сигурност на енергийните доставки, разкриване на 5000 работни места и растеж на българската икономика. Желанието ми е да видя парламента единен по въпросите от национално значение", заяви министърът на икономиката и енергетиката.


related

Политика 7878999362796120835

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item