stoineff

Политически скандал насред трагедията във Варна

наводнение във Варна

Последни новини. Увеличават се жертвите на приливната вълна, която заля вчера Варна. Досега според кмета на града Иван Портних са открити телата на 11 души, а според министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев загиналите са 9.

Портних обаче допуска, че това не е окончателната бройка на загиналите хора. Дъждът над Варна не спира да вали. Следобед се очаква и силен вятър. Кметът обвини държавата в бездействие.



Сред жертвите има и две деца, а други трима души все още се издирват след обилните валежи във варненския квартал "Аспарухово", съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев.


„Ситуацията продължава да бъде тежка. Към момента са установени и потвърдени 9 жертви, от които 2 са деца. Трима души са в неизвестност. Имаме един загинал в района на Добрич. 150 души са евакуирани там и около 40 - във Велико Търново. Към момента ситуацията започва да се нормализира, но все още е критична и има риск. Екипите продължават да работят по места. Максимално бързо ще работим за отпускането на средства за справяне с щетите, но до голяма степен това зависи колко бързо ще си свърши работата местната администрация", добави Йовчев.



Продължава обаче конфликтът между кмета на град Варна Иван Портних и вътрешния министър Цветлин Йовчев. Вицепремиерът зададе въпроса: "Няма държава или няма кмет?":



„Кметът не е потърсил нито мен, нито главния секретар. Директорът на областната дирекция се опитва 2 часа безуспешно да се свърже с него. Има планове, които действат и може да се види кой какво е бил задължен да свърши и какво е свършил, за да видим няма държава или няма кмет. Основно в задълженията на кмета и на общината е да евакуират хората, да се погрижат за тях, да разчистят инфраструктурата. Това е безобразно поведение в този момент, когато кметът е трябвало да е в щаба и да ръководи тези дейности, а той не е бил там", добави Йовчев.

Премиерът Пламен Орешарски вече е в района на бедствието.


Той заяви, че ще бъдат отпуснати средства за възстановяване на обстановката в квартала. Министърът на отбраната Ангел Найденов пък заяви, че военна техника е изведена вчера по улиците на „Аспарухово" малко преди полунощ. Тепърва ще започне оценка на щетите. Снощи дежурни екипи са следили за покачване на нивото на водата, хората от рисковите райони са били евакуирани. Проверени са били и всички коли, отнесени от водата - в тях не са били открити хора. Активизирали са се и свлачища. Има на много места откъснати парчета асфалт, както и натрупани дървета.



В момента техника на ВиК и фирмите "Хидрострой" и "Инжстрой", както и екипи на поделение "Родни балкани" работят по разчистване на калта, заляла Аспарухово. Районът продължава да бъде без ток заради мерките за безопасност, съобщи Пейчо Пейчев, зам.-кмет на общината.

Пожарникари отводняват помещения, на терен са и екипи на Енергото, които извършват обходи за поетапно захранване с електричество. Всички подстанции в града работят и са под напрежение, единствено изводите, които захранват "Аспарухово", са изключени превантивно, обясниха от "Енерго Про". Екип на общинското предприятие "Паркинги и гаражи" разчиства с паяк закъсали автомобили по пътя от центъра към Морската
гимназия в квартала.

Осигурени са места за временен подслон на хора, пострадали от бедствието във варненския квартал "Аспарухово", съобщиха от общината на града. Местата са осигурени в Социалния учебен професионален център "Анастасия Железкова". Има готовност в помещенията да бъдат настанени до 40 души, съобщиха от кризисния щаб към община Варна.

Президентът Росен Плевнелиев поддържа постоянен контакт с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и с кмета на Варна Иван Портних. Държавният глава поднесе дълбоки съболезнования на близките на жертвите на бедствието и изразява надежда за бързо възстановяване на пострадалите.

related

новини бг 1286363321580396338

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item