stoineff

Общинар нарече циганите от Аспарухово - нечовешка сган

Полемиката, подета от изказването на общинския съветник от Варна Костадин Костадинов, 


който нарече в емоционално изказване ромите от „Аспарухово“ „паразити“ и нечовешка сган“, бе продължена в сутрешния блок на Нова телевизия. Опонент на Костадинов бе проф. Михаил Неделчев.

В личния си блог местният парламентарист разсъждава по темата: "Защо нямаше нито един циганин-доброволец?", визирайки потопa, която заля Североизточна България, включително морската столица и отне живота на 13 души.

„Докато ние чистехме, докато хиляди хора – от полицията, от Гражданска защита, доброволци… чистехме, циганите се редяха на опашки за помощи. Когато попитах една циганка защо не чисти къщата си, тя ми отговори: „Защото няма доброволци“, заяви варненският общинар.

„Цигани или роми, това са наши сънародници – хора на българската държава. Съвсем друг е въпросът, че държавата дълго време не се е опитала да приобщи тези хора. И в „Аспарухово“ ние видяхме резултата от това. Но тези факти не означават, че ние трябва да се отнасяме към ромите не като към наши сънародници“, коментира на свой ред проф. Михаил Неделчев.

„Не смятам, че циганите са специфична общност. И не бива да ги делим. Те са избрали този начин на живот. Не смятам, че те са по-глупави, по-необразовани и затова ние трябва да гледаме великодушно към тях. Всеки човек над 18 години трябва да носи отговорност към постъпките си“.

Пред камерата на Нова телевизия бабата на издирвания 6-годишен Марин призна, че „всички крадат, за да живеят“. „Всички крадат! Всички! Аз си изкарвам прехраната в Германия, давам и пари на моите хора тука“, разказа тя. На въпрос с какво се занимава, 38-годишната баба отговори: „Няма да кажа“. Но само след минута разпалено заяви: „Дори и като проститутка да работя, нали си изкарвам парите сама? На никого не разчитам“.

„Ами какво да коментираме повече, нещата са очевидни. Как да се отрека от думите си? Аз ли ги обиждам или те самите?“, заяви в заключение Костадин Костадинов.
Полемиката, подета от изказването на общинския съветник от Варна Костадин Костадинов, който нарече в емоционално изказване ромите от „Аспарухово“ „паразити“ и нечовешка сган“, бе продължена в сутрешния блок на Нова телевизия. Опонент на Костадинов бе проф. Михаил Неделчев.

Ето извадка от блога на Костадин Костадинов:

Защо нямаше нито един циганин доброволец?


цигани се редят за помощи във варна


"Защото паразитът не може да помага. Паразитът може само да вреди. Докато днес стотици доброволци от Варна и цялата страна работехме безплатно в полза на пострадалите си съграждани и сънародници, точно тези паразити, които са сред основните виновници за наводнението, се бяха отдали на обичайното си занимание. Крадене и лъжене.

Съжалявам, но няма да съм толерантен. Няма и да съм политически коректен. Ще кажа нещата така, както ги казваха хората цял ден днес. Тази нечовешка сган просто няма място вече в нашата държава, да не кажа направо в нашата цивилизация. Тя за пореден път доказа, че общото и с останалата част от човешката раса е само външният вид. Докато ние изгребвахме калта от къщите на хората, отвън циганите вече започваха да тарашат извадената покъщнина. Докато ние чистехме деретата, задръстени от боклуците и незаконните постройки на тези същества, същите се редяха на опашка за помощи пред кметството в Аспарухово. Не стига това, ами се разви истински "помощен" туризъм - цигани от други цигански махали на Варна като Максуда пристигнали тук за да получат и те дарения. Когато им поисках лични карти за да докажат че са от квартала, а не от Максуда, всички казаха че документите им са отнесени от наводнението. Когато ги снимах всички се обърнаха. На опашката, която снимах, имаше само двама българи...

От БЧК ми казаха, че не можело да не им дават, защото било дискриминация. Полицаят скърцаше със зъби, но каза че нищо не може да направи. На всичкото отгоре една циганка, когато я попитах защо не си чисти къщата, ако е наводнена, а се е наредила за помощи, ми каза, че няма да чисти, защото нямало доброволци! Разбирате ли, според съществото доброволците са му длъжни, представяте ли си го това?

Още нещо. Преди два дни написах, че се опасявам че циганите ще станат обект на най-нежни грижи от страна на всякаквите видове власти в България. Е, вече не се опасявам. Защото го видях с очите си. Сега просто не искам да си мисля къде ще отидат събраните от дарения пари за бедстващите хора.

А междувременно пострадалите аспаруховци търпеливо и упорито продължаваха да ринат калта и боклуците. На нито един от тях не му остана време да отиде до центъра на квартала и да си вземе помощи... " http://kostadin.eu/

related

новини бг 5387949856473648766

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item