stoineff

Как се копаят диаманти - Мина Мир

Диамантите са едни от най - ценните камъни в света. В Сибир, независимата област Якутия се намира втората по големина изкуствена дупка в света - мина "Мир".

 Размерите и са забележителни - 525 метра дълбочина и 1200 метра в диаметър. Въздушното пространство над мината е забранено за полети порази опасността от инциденти. Размерите на мината и температурните разлики смущават въздушните маси, като разликата в достигането на слънчеви лъчи и отразяването им от земната повърхност предизвикват въздушни водовъртежи.



Мина мир- Как се добиват диаманти
В момента мината не функционира. Дейността и е прекратена през 2004 г.

Развитието на мината започва през 1957 г., в изключително сурови климатични условия. Седем месеца в годината в Сибир е свирепа зима и мястото замръзва, което прави трудно съществуването на мината. По време на кратки летни месеци, земята се превръща в киша.

Сградите са повдигнати на платформи, за да не потънат. Основното преработвателното предприятие е изградено на 20 километра от мината. Зимните температури са толкова ниски, че автомобилните гуми, маслото и стомана замръзват. През зимата, работниците използват реактивни двигатели да се размрази и копаят дълбоко замръзналата земя, или взривяват с динамит. Цялата мина е трябвало да бъдат покрита през нощта, за да се предотврати замръзването на машините.


През 1960 мината е произвеждала 10 милиона карата (2,000 кг) диаманти годишно, от които с относително висока фракция (20%) са били на качествата на скъпоценен камък. В горните слоеве на мината (надолу до 340 метри) има открити слоеве с много високо качество 4 карата (0,80 грама) на тон руда, с относително високо съотношение на скъпоценните камъни. Добивът е намалява до около 2 карата (0.40 гр) на тон, а равнището на производството се забави до 2,0 милиона карата (400 кг) годишно до дъното на мината. Най-големият диамант е намерен на 23 декември 1980 г. Той тежи 342,5 карата (68 грама)


Вижте Mir Diamond Mine на по-голяма карта


Мина мир

добив на диаманти- мина Мир

мина мир - добив на диаманти

related

Свят 8042214647434110531

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item