stoineff

Учени демонстрираха на практика квантова телепортация

квантов компютър
Така изглежда квантов компютър. Снимка http://www.dwavesys.com


Екип от британски и холандски учени успяха да постигнат в квантовата телепортация, съобщава списанието "Science" в своя научна статия.


Учените са прехвърлили информация между два кубита (най-малкият елемент за съхраняване на информация в квантов компютър), които са са били на 3 метра разстояние един от друг.

Според екипа следващата стъпка е пренос на информация на 1300 метра.


Идеята на квантовите компютри е, че те следват принципа, че един обект може да съществува едновременно във всичките си състояния. Така, ако битовете на обикновените компютри са или нула или единица, кюбитите на квантовите машини са едновременно и нула и единица. Макар да изглежда като невъзможно, според теорията този принцип на работа може да позволи на компютъра да не извършва изчисления за дадени операции, но да реши уравнението въпреки това.

Друг феномен, експлоатиран от квантовите компютри, е т.нар. entanglement (сдвояване, свързаност) – явление толкова странно, че самият Айнщайн го е нарекъл „призрачно действие от разстояние” (spooky action at a distance).

 Под това се разбира свойството на частиците да се свързват от разстояние без никаква физическа връзка между тях. Иначе казано, кюбитите в един квантов компютър могат да споделят състоянията си, т.е. това, което се случва с един от тях, се случва и с всички останали. Практическият резултат от тази странност е възможността за масивна паралелна обработка на информация – друг фактор, който определя потенциала на квантовите компютри. При използването на подходящи алгоритми суперпозицията и квантовата свързаност ще доведат до чудовищна, почти невъобразима изчислителна мощ.

Проведените до момента практически експерименти показват например, че един квантов компютър ще може да разбие за секунди дори най-непробиваемите кодове и пароли. Друго специфично приложение, в което се проявява огромното предимство на квантовите изчисления, е работата с бази данни. Например претърсването на база данни, съдържаща 10 млрд. позиции, може да стане 100 хил. пъти по-бързо в сравнение с класически компютър със същия брой битове.

Основният проблем на реализирането на квантовите компютри е тяхната нестабилност. За сега изграждането на подобна машина включва използването на индивидуални атоми, фотони или електронни. Тези частици трябва да бъдат внимателно изолирани от околни влияния, за да могат да работят пълноценно като компютър.

За разлика от електронните изчислителни устройства, които използват електричество, квантовият компютър съхранява и обработва данни, като експлоатира квантовите свойства на атомите и на елементарните частици. Информацията в традиционния електронен компютър се съхранява под формата на битове, които може да имат едно от две възможни състояния – 0 или 1. При квантовия компютър информацията се съхранява в „кюбити” (т.е. квантови битове), които може да бъдат не само в състояние 0 или 1, но и в двете едновременно (0 и 1). Именно тук започват странностите на квантовата механика, които противоречат на здравия разум. Странности, които докарват мастити здравомислещи учени до ръба на лудостта, както и закоравели атеисти - до вярата в Бог.


related

Технологии 4767862721324660864

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item