stoineff

Нови технологии: Роботите MagnetoSperm ще помагат при инвитро оплождането

Точно, когато мислим, че сме видели всички възможни видове роботи, научаваме, че учените са направили робот, вдъхновен от семенната течност, пише Live Science. 

Миниатюрните роботи имитират формата и движението на семенните клетки и се управляват посредством магнитни полета.
MagnetoSperm
MagnetoSperm ще помогне при
инвитро процедурата

Те са наречени MagnetoSperm и биха могли да се използват за прием на лекарства или при инвитро оплождане. 

Развитието на технологиите прави възможно създаването на съвсем миниатюрни обекти, но сглобяването на ниво наноскала, където става въпрос за милиардни от метъра, е сложно, посочват изследователите.

Ръководителят на научния екип Сартак Мисра от холандския Университет Твенте и учени от Германския университет в Кайро създават роботи, вдъхновени от природата или такива, които използват живи микроорганизми при изпълнението на сложни задачи на микро ниво.
 В рамките на последния си проект те са направили 322 робота с дължина 1 микрон (около 10 пъти дебелината на един човешки косъм), чиито глави са покрити с кобалт-никел, докато опашките не са покрити. Когато към тях се доближи колебаещо се магнитно поле със сила по-малка от тази на магнит за хладилник, главите на роботите започват да се въртят, а опашките им да се движат, изтласквайки ги напред. Учените управляват роботите премествайки магнитното поле към желаната цел.
Магнитните плувци могат да се използват за редица биологични приложения - от инвитро оплождане и прием на медикаменти до почистване на запушени артери

related

Технологии 1950071818176563136

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item