stoineff

Час и половина преди градушката е имало точна информация за образуващият се облак

Ръководството на въздушното движение знаело час и половина по- рано за градоносния облак, който бомбардира София с ледени късове на 8 юли и е уведомило всички власти, пише „Телеграф”.

Летищната метеорологична служба е наблюдавала развитието на облака от около 14 часа местно време, докато той е бил до границата ни със Сърбия. В РВД имат всички необходими апаратури, за да различат обикновен от градоносен облак и са го идентифицирали.

Единствената особеност е била, че той не е свързан с въздушен фронт, а е по- скоро локално образувание. Това прави движението му на практика непредсказуемо. Най- често такива стихии се изваляват на мястото, където са се образували, смятат метеоролози.

Въпреки това екипажите на самолетите на летище София са били предупредени. От РВД са осигурили безопасни маршрути на излитащите и кацащи машини, а някои са били задържани във въздуха, докато стане ясно накъде ще поеме градушката.

Всичко това е описано в официална позиция на летището, която е разпространена до властите и така е стигнала и до медията.

В Института по метеорология към БАН също засекли градоносния облак, но въпреки това адекватно предупреждение към населението липсваше. Единственото, което е предприето от метеоролозите е съобщение в 15 часа и 15 минути по БНР, че са възможни градушки в София
Градушка в София

related

София 2764608864969859172

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item