stoineff

Как се спестяват пари за банка? Интервю с Методи Андреев

Фактор публикува интервю на Стойко Стоянов с Методи Андреев, в което става дума за произхода на и миналото на парите, които са в ръцете на някои от най - богатите хора в България.

В България е нужна лустрация на престъпния капитал – ражда само мафия, олигархия и бананова република
Как Славчо Христов е придобил СИБанка, сигурно Иван Костов е плащал тежки сметки в ресторанта му
Цветелина Бориславова

Цветелина Бориславова



Проектът на Николай Бареков е провален още на старта, ограничават му финансите, предрича бившият депутат от ОДС и шеф на Комисията по досиетата

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Андреев, протестиращите граждани искат провеждане на операция „Чисти ръце”, а топ бизнесмени, като банкерката Цветелина Бориславова вече се хвалят в поръчкови интервюта, че капиталите им са кристално чисти. Има ли смисъл от такива проверки и акции?

- Според закона за установяване законността на придобитото имущество се проверяват доходите на лицата за 10 години назад от деня, в който е проявен интерес към тях. Но в тези 10 години няма да намерим къде е заровено кучето. Цветелина Бориславова ще излезе в още по бели дрехи и от тези, с които беше седнала за интервю пред Кеворкян. А като види резултатите, обществото ще възкликне: „Ето как очерниха тази почтена жена!”

- Съмнявате ли се, че бизнесът на банкерката Бориславова е чист?

- Не се съмнявам, тя твърди ,че за периода, в който я проверяват, тоест, 10 години назад е била перфектна. Тя не лъже, казва истината.

-Защо е тогава тази фалшива игра, след като умишлено се пропуска проверка на първоначалното натрупване на капиталите?

-Това е проблемът, който хората трябва да разберат. Ако държавата и политиците истински искат да проведат операция „Чисти ръце”, просто трябва да върнат лентата към първоначалното натрупване на капиталите, тоест към времето, когато беше гласуван и започна да действа Живковият Указ 56, малко преди 1989 г. Първите години на прехода - между 1989 г. и 2000, бяха златни за крупни далавери и крупни незаконни сделки. Нека да си спомним за Югоембаргото. Цветелина Бориславова говори, че се е занимавала с търговия с петролни продукти. Интересно кога го е въртяла този бизнес. С него тогава се занимаваха прохождащите мафиотски групировки. Ако се върне лентата назад и се провери този период на г-ж Карагьозова, както се казва по баща, въпросната банкерка вероятно ще излязат доста интересни неща за биографията й, но и за капиталите й. Проверката за нея няма как да не засегне и времето когато е работела в небезизвестната фирма на външното научно-техническото разузнаване ИНКО. Ясно е, че в нея случайни хора не се допускаха. Няма какво да се заблуждаваме - натрупването на толкова огромен финансов ресурс в нашата бедна и опърпана държава не става без протекции – това е аксиома, тя няма нужда да бъде доказвана. От къде е дошла протекцията за въпросната дама? Г-жа Карагьозова е дъщеря на офицер от ДС, който е имал привилегията в онези години да работи в капиталистически страни. Освен това тя е снаха на кандидат член на Политбюро на БКП. Не е ли нормално тогава да се запитаме - а защо тя стана една от най-богатите жени в България, как спести парички, за да изкупи „постепенно” СИБанка, както сама се изразява.

Лично аз съм резервиран, че това е станало постепенно. Първоначалните дялове въобще не ги придоби постепенно, а само за една нощ. Твърди се, че е било след среща със Славчо Христов, на лифтовете на Банско. Как тя натрупа парите, с които изкупи банката – ето на този въпрос държавата трябва да отговори, ако иска да разбере произхода на капиталите на играчи от нейния калибър. В интерес на истината Бориславова е от интелигентните лица на българския бизнес-елит – образована, знае езици. Има къде, къде по-тежки случаи - хора без ценз, без познания, но с протекции и връзки днес са едни от най-богатите в държавата. Но тези плюсове в никакъв случай не я освобождават от отговорност. Проблемът е, че държавата не иска да си спомня за онези мътни години. Държавата не иска да установява незаконно придобитото имущество през онова време. Държавата иска да бъдат узаконени и забравени тези спорни и тъмни периоди. И след като гущерът си е скъсал опашката тези, които забогатяха чрез далавери, незаконни операции, убийства, рекет, контрабанда, сега искат вече да управляват на базата на закона. Бидейки най-богатите, искат да създадат монопол във властта и те да казват кой и как и може да прави бизнес, а това е много опасно. Така дефакто страната ни се превърна в бананова република.

-Щом държавата бяга от търсенето на отговорност, значи е в ръцете на мафията?

-Да, държавата е мафиотска. Ако искаше да разбере произхода на този престъпен капитал и мръсен преход, нямаше години наред парламентарни мнозинства да спорят дали проверката да е 5, 10, или 15 години назад. Ако не от приемането на Указ 56, то фиксираната дата за ревизия на престъпния капитал трябваше да бъде от 10 ноември 1989 г. Тогава ще се види как едни застрахователи с бой и рекет станаха големи финансови играчи и модерни застрахователи, как други с кражба на царевица се превърнаха в успешни бизнесмени, как с държавни пари направиха банки. Безсмислено е да проверяват Бориславова за последните 10 г., тя е екзактна, за нея работят днес най-добрите счетоводители, юристи, тя спазва буквата на закона. Но с подобни проверки и пиарски интервюта просто правят хората на идиоти. Това е идиотска държава.

- Масово се коментира, че за една вечер Бориславова е придобила банката, в прокуратурата даже е пуснат сигнал по тази тема, но никой не пита как Славчо Христов от осветител в БНТ стана мастит банкер?

-Да, въпросът е много актуален – кой му даде парите на Славчо Христов. От кебапчийницата, която въртеше ли е спечелил много, или Иван Костов като чест гост в ресторанта му „Олимп” е плащал тлъсти сметки – не е ясно? Но като почне да се разплита кълбото, се стига и до тези любопитни въпроси. Христов също трябва да каже как взе активите на фалиралата Стопанска банка. Но в България се плашат да задават въпроси дори и мастити журналисти като Кеворкян. Не искам да си спомням за агентурното му досие, но трябваше поне да попита Цветелина, а преди 2003 г. как е натрупала капиталите, защо и взривиха джипа, а животът и беше на косъм? По онова време, за да посегнеш на живота на един човек и да му взривиш колата беше прийом на групировките. Вижда се колко тънка е била линията между „почтения” бизнес на банкерката и борческите среди. Явно в един момент границата е премината или се е движила по ръба на бръснача. Тоест, целият фалш на прехода може да бъде установен само, ако всичко тръгне да се разчиства от 1989 г. Тогава ще стане ясно не само богатството на Славчо Христов, но и как Христо Бисеров е тръгнал от Хасково като редови адвокат и е стигнал до крупните швейцарски сметки, офшорните капитали и върха на властта в държавата. Ще лъснат истините и за много други подобни политици.

-Младият политик Бареков също говори за операция „Чисти ръце”, може ли човек зависим от финансиране и кукловоди да реализира подобна идея?

-Бареков говори за операция „Държава” и тази идея я е взел от мен. Многократно в негови предавания съм говорил в тази посока. Но задавате ли си въпроса - защо хората не го взимат несериозно и този млад политик не се радва на 20 или 30% обществена популярност. Хората не му вярват. Мога да заявя, че проектът „Бареков” е провален още на старта. След толкова много пищни и скъпи изяви в над 20 града, след толкова силен пиар и излети пари, той излиза в изследванията на социолозите с около и под 4% одобрение. Влизането му в парламента е проблематично и няма да стане по категорично доверието към него. От тук нататък пищността на проекта „Бареков” ще намалее значително, паричният поток, който се изливаше, ще бъде редуциран, защото тези, които са зад него видяха, че той не може да е водещата политическа сила. Следователно, не може да реализира и операция „Държава”. Бареков говори едностранчиво, само за отделни политици, а ако искаме да си върнем държавността, трябва да постави на подсъдимата скамейка всички политици, защото са част от проблема на обществото. Освен това, той забравя за носителите на порока – тези, които плащат на политиците и поръчват музиката, които са кукловодите на прехода и изпълзяха от номенклатурата на БКП, от офицерския и агентурен щаб на ДС, които бяха създадени от тези структури, за да създават престъпници и групировки.

-Какви трябва да са законодателните стъпки за операция „Чисти ръце”?

- На този етап нито една политическа сила не дава ясни индикации как може да се проведе тази операция успешно. И точно поради тази причина си обяснявам апатията на хората, и недоверието им към тези политически формации, които са вдясно – ГЕРБ и Реформаторския блок. При тях няма конкретност. Лидерът на ДСБ Радан Кънев обещава, че ако реформаторите управляват една от първите им задачи ще бъде промяна на съдебната система. С този електорат, който ги подкрепя в момента, те са просто много далече от тази мечта и реализирането й. Ако могат да променят съдебната система, значи трябва да имат и конституционно мнозинство, то тогава нека да свикат Велико Народно събрание, за да се изработи нова Конституция и там да бъдат заложени принципите за операция „Чисти ръце”. Така тези принципи ще се превърнат в постоянна перманентна политика на държавата. Имам идея и как това да стане. Говори се непрекъснато за лустрация, но ситуацията е променена и лустрация спрямо агентите на ДС и военното разузнаване вече не е достатъчна. Отдавна тези хора се превърнаха в обществени ментори, станаха важни персони зад кадър, управляват финансите и политиките. Трябва да разширим понятието лустрация – лустрация срещу корупцията. Трябва да се вземат специални мерки на базата на закон, който да ограничи достъпа на физически и юридически лица до източниците на финанси в България, а те са два – обществени поръчки и европейски фондове. Да се създаде законодателство, подобно на европейското – фирмите, които са чисти и не са участвали в мафиотски операции, пране на пари, в източване на средства, в нарушаване на законите на страните от ЕС да имат достъп до обществените поръчки и до фондовете на Еврапа. Те могат да кандидатстват и да работят по програми, и да получават финансиране. Това трябва да се въведе и в България. Фирми или собствениците им, за които има информация, че са укривали данъци, извършвали са лобистка дейност, нарушавали са законодателството, получавали са поръчки в условия на конфликт на интереси, използвали са служебно положение за собствено облагодетелстване или на други лица, има установени разминавания между доходи и стандарт на живот, източвали са еврофондове, участвали са в схеми за необезпечени кредити, имат една или повече офшорни сметки без посочен собственик, за тези физически и юридически лица държавата трябва да спре достъпа до обществени финанси и поръчки. Трябва законодателство, което да разшири лустрационния характер. Ясно е, че ще лустрираме агентите на ДС и военното разузнаване, но да лустрираме и техните производни – бизнесмените, които са резултат от тяхната незаконна и подмолна дейност. А след това трябва да лустрираме и политиците. Те са най-лесни, защото цял живот са били на държавна заплата, която не е толкова висока, за да показват стандарт.

Когато българската държава е готова да приложи законите на Качински в Полша, тогава г-жа Цветелина Бориславова ще бъде затруднена да обясни до 2003 как е печелила и спестявала. Същата е ситуацията и с Христо Бисеров – държавата не иска да го осъди, а гледа да прикрие историите му, за да гарантира мълчанието му. Обвиняват го, че не е декларирал сметките си в Сметната палата. Обвиняват го, че произходът на парите му е незаконен. Но никой не го пита дали е платил данъци върху тези пари.Ако обвинението твърди, че сметките му в Швейцария са незаконни, автоматично е ясно, че той за тези пари данъци не е плащал. Това може лесно и бързо да се засече. Но загадка остава, защо не го обвиниха за укрити данъци, което много по-лесно се доказва.

- Преди време публикувахте анализ и практически действия как да се извърши лустрация и операция „Чисти ръце”, изпратихте я до ГЕРБ и Реформаторския блок, каква беше реакцията им?

- На ГЕРБ съм изпратил предложенията си още в началото на мандата им преди 4 години, а на Реформаторския блок преди два месеца и по- конкретно - на мейла на Радан Кънев. От ГЕРБ имаше изразена само симпатия, но нищо не последва като реализация. А от реформаторите - ни вест ни кост, даже не ми върнаха отговор. Иначе реформаторите говорят за операция „Чисти ръце”. Имат юристи и икономисти, претендират, че са много добри, но защо не напишат един закон за ревизия на незаконното богатство и да го предложат на обществото. Това е нещо реално и сериозно, другото е празно говорене, което не ги прави по-различни от Николай Бареков.

Големият проблемът обаче е в държавата и във фалша, който тя възпроизвежда. Ако държавата чрез своите институции не поиска всеки богат бизнесмен и политик да докаже произхода на състоянието си, в тази опърпана страна няма да има оправия. Има хора, които не си знаят парите, а това е доказателство, че един престъпен елит престъпно е забогатял. Ако в България се е родил капитал в резултат на интелект, на честен труд, на риск и предприемчивост - това е супер. Но истината е, че у нас капиталът е престъпен и той ражда само олигарси, мафия и бананова република.

related

Политика 5247286287271064341

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item