stoineff

Европа се нуждае от руския газ

Унгария се договорила за увеличение на доставките на руски газ за попълване на подземните хранилища в страната.

 Според ръководителят на унгарското правителство Виктор Орбан, той провел преговори с ръководството на „Газпром“ и руската страна се съгласила да доставя допълнителни обеми газ в близките седмици.
gas


По данни на унгарската страна, националните газови хранилища за запълнени само на 61%, и затова увеличението на доставки от Русия би трябвало да не предизвиква въпроси. Но въпроси се намериха и те са свързани с реверсните доставки на газ за Украйна. Както е известно, до последно време подобни доставки се извършваха чрез Унгария, Полша и Словакия. Но с приближаването на зимата в Европа се замислиха за съответни подобни доставки за собствените си национални интереси. Унгарският оператор на газотранспортната система на компания FGSZ от 25 септември прекрати доставките на газ за Украйна за неопределен срок, обяснявайки това с ръст на вътрешното потребление. Украинската страна веднага заяви за политически елемент на този въпрос. Но по-късно и ръководителят на компания „Нафтогаз на Украйна“ Андрей Коболев и представителката на Еврокомисията Сабине Бергер бяха принудени да признаят, че намаляването на доставките е свързано с решение на властите на Унгария да увеличат запасите от газ.

Но реверсните доставки на руски газ за Украйна крият опасност за Европейския съюз не само с преки загуби на газ. Както подчертал тези дни в интервю за германския вестник Handelsblatt руският министър на енергетиката Александър Новак, споразуменията, подписани от Русия със страни от ЕС, „не предвиждат реекспорт“. „Надяваме се, че нашите европейски партньори ще се придържат към постигнатите договорености. Само това може да гарантира редовни доставки за европейските потребители“, предупредил руският министър. В създадената ситуация е понятно, че след като се увлекли от геополитически игри около Украйна, европейците поставят под заплаха своята енергийна сигурност.

В навечерието на новия рунд на преговори по газа между Русия, Украйна и ЕС, американският седмичник The Newsweek твърде справедливо определил „цената на въпроса“ за европейците. Според изданието, жителите на ЕС „следят своите сметки по заплащане на електроенергия. Те няма да потърпят прекратяване на доставянето й“. „Ясно е, че политиците трябва да се съобразяват с това“, посочва The Newsweek мнението на пожелалият анонимност високопоставен западен дипломат, „притежаващ информация за вътрешните дебати в ЕС по повод на санкциите“. А това означава, че след Унгария и други страни-членки на ЕС могат да се замислят за разширяване на сътрудничеството с Русия в енергийната сфера вместо да се опитват да говорят с Москва на езика на санкции и ултиматуми.

related

Свят 2336176624005075938

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item