stoineff

Заплаха ли е "Ислямска държава" за световния мир?


Смелият ход на президента Барак Обама да поведе коалиция от държави, които да удържат, разградят и победят организацията „Ислямска държава” 

в Сирия и Ирак чрез комбинация от военни и политически средства е забележителен принципно, но най-вероятно ще се натъкне на сериозни проблеми – един от които е спохождал и други подобни начинания.

Съчетаването на чуждестранна военна сила и местно партньорство на арабските правителства, което трябва да създаде успешна атака за унищожаването на „Ислямска държава”, е точната комбинация от сила, която роди „Ал Кайда” през 80-те и по-късно разпръсна производните й – „Ислямска държава” – днес.

Съединените щати и сражаващите им се партньори в Близкия изток и чужбина са изправени пред две сериозни дилеми, които нямат лесно решение.

Първо, комбинацията от американски милитаризъм и близкоизточни (основно арабски) деспотични режими може безспорно да удържи и заплаши „Ислямска държава” за кратко време, но в дългосрочна перспектива, както показва съвременната история, по-вероятно е да създаде нова, по-опасна и по-широко разгъната групировка от екстремисти и терористи.

Второ, няма лесен начин и малко други опции в краткосрочен план за сдържането на „Ислямска държава” преди да се е разпростряла още повече и да причини още беди на региона, така че изглежда сега няма алтернатива освен да се повтори спорния пример от последните 20 години на война с „Ал Кайда” и нейните приемници.

Най-голямата слабост в коалицията на Обама са арабските й членове, всичките от които са деспотични и патерналистични държави, споделящи няколко общи неудобни характеристики.
Най-обезпокоителните символи на това, колко трудно е на арабските режими да се борят с „Ислямска държава” и другите подобни феномени са арабските затвори през 80-те и 90-те години, които бяха инкубатори за много от ранните нови членове на и лидери на „Ал Кайда”.

Сред тях са Айман ал Зауахири от Египет, който беше втория човек след Осама бин Ладен и негов приемник на кормилото на „Ал Кайда”; Абу Мусаб ал Заркауи от Йордания, който замина за Ирак след като водената от САЩ коалиция свали режима на Садам Хюсеин и създаде „Ал Кайда Месопотамия”, която по-късно роди „Ислямска държава”.

related

Свят 1301018046035392801

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item