stoineff

Драматичини видеокадри и снимки от изригването преди седмица на вулканът Бардарбунга в Исландия

изригване на вулкан

Миналата седмица изригна вулканът Бардарбунга в Исландия. Фотографът Юри Белегурши цитиран от изданието Design Taxi направи съпричастни към много хора по света към този изключителен природен феномен.


В последно време вулканът Бардарбунга е много активен и изхвърляната от неговите недра лава достига височина от 150 метра.

Снимките на Белегурши за пореден път ни показват колко могъщ е гневът на природата. Самият вулкан се намира в Централна Исландия и неговото последно крупно изригване е било чак през 1477 г. Напоследък обаче районът е доста неспокоен и само през август 2014 г. са регистрирани над 1 600 земетръса в рамките на 48 часа, като най-силният е с магнитуд около 4,5.





Бардарбунга (на исландски: b'aurðarbuŋka) е вулкан в Централна Исландия, регион Нордюрланд-Ейстра.

Включва и близки обекти: стратовулкани, вулканични разломи, вулканични хребет, вулканични кратери. Височината на вулкана е 2 009 метра, което го нарежда на 2-ро място по височина сред върховете в страната.



Намира се на североизток от вулкана Гримсвотън на северозападния край на ледника Вахтнайокутъл. Той е стратовулкан от подледен тип, разположен в калдера, чиято дълбочина е около 700 м. Вулканичните разломи от Бардарбунга са свързани с вулканите Аскя и Торфайокутъл.

Вулканът изригва периодично през съвременния период. Най-големият лавов поток (изхвърлен от няколко вулканични процепа на вулкана) е достигал 21 км³ по площ.


Последното крупно изригване е било през 1477 г., като е било съпроводено със силно изхвърляне на тефра. По скалата на вулканичните изригвания е бил от 6-то ниво. Незначителни изригвания е имало и в следващите години чак до 1910 г.

Понастоящем от време на време в района се наблюдават незначителни подземни трусове, последно – на 26 септември 2010 г. През август 2014 г. са регистрирани над 1 600 земетръса в рамките на 48 часа[2], като най-силният е с магнитуд около 4,5.

related

туризъм 1202682726046486601

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item