stoineff

Русия и Китай обсъждат възможност да се откажат от долара

Русия и Китай обсъждат възможността да създадат аналог на системата SWIFT за взаимни плащания.

 Това съобщи руският вицепремиер Игор Шувалов след преговорите в Пекин с представители на бизнеса. Шувалов отбеляза, че китайската страна е подкрепила инициативата, и сега съответните ведомства ще проучат възможностите за реализацията й.
рубль-юань-доллара


Идеята за създаване на собствен аналог на SWIFT се появи, след като страните от ЕС заплашиха Русия с изключване от тази световна система за междубанкови плащания заради събитията в Украйна.
 Засега призивите Русия да бъде изключена от SWIFT имат, по-скоро, политически характер. Едва ли е възможно Русия изцяло да бъде изключена от системата на световните финанси, както това беше направено някога с Иран.

Но „заплахите от санкции” създават у бизнесмените и инвеститорите чувство на неопределеност. Тревожно е да влагаш средства за развиване на бизнеса, когато могат да последват нови ограничения, и всички вложения да бъдат за някакъв период замразен. За да предотврати тези опасения, Русия и предложи да се създаде собствена система за междубанкови плащания, - коментира главният икономист на «Сбербанк CIB» Евгений Гавриленков:

- Идеята е напълно реалистична: технологията SWIFT не е уникална. Целият процес може да отнеме около две години. Друг е въпросът доколко системата ще бъде търсена на пазара. SWIFT е глобална от всички приета система и всички я използват. Не е сигурно, че чуждестранните банки, които активно използват SWIFT, ще се включат към новата система.

Според Евгений Гавриленков жизнената способност на бъдещата система зависи, основно, от броя на банките, които са заинтересовани от нея.

Впрочем, китайските банки вече изразиха интерес. Създаването на алтернатива на SWIFT е съблазнителна перспектива за Китай. Това ще позволи постепенно да се откажем от долара и да засилим ролята на юана в международните плащания.

За плащанията на руските частни лица също се подготвя алтернатива на западните платежни системи. Става дума за разширяване на присъствието на руския пазар на китайската Union Pay. Засега Union Pay не развива в Русия активна дейност. Емитирани са едва няколко хиляди карти на китайската платежна система. Но за три години броят на тези карти в Русия може да надвиши 2 млн. броя. Union Pay е готова за пълно взаимодействие със създаващата се в Русия национална система на платежни карти. Китайската страна предоставя цялата си инфраструктура за осъществяване на плащанията и в юани, и в рубли.

Разбира се, Union Pay не може напълно да измести от руския пазар Visa и Master Card. Едва ли може съвсем да се откаже и от SWIFT. Но перспективите на тези алтернативни системи на руския и международния пазар не са лоши. Русия и Китай могат да обърнат в юани и рубли до половината на двустранния търговски оборот.

related

Свят 8559735111030667602

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item