stoineff

Българи създадоха първия таблет за слепи - Блайтаб

Българският таблет за незрящи "Блайтаб", създаден от трима българи, завършили Техническия университет и СУ, разплака публиката в Брюксел.

 Изобретението на Кристина Цветанова, Слави Славев и Станислав Славев взе 20 международни отличия. Последната награда е признанието на публиката за "Европейски иноватор 2014".

Постижението ни е голямо, защото проектът ни е социален: при представянето му дори видяхме сълзи в очите на хората, което не зная дали се е случвало, казва пред "Телеграф" Кристина Цветанова.

По размер и външен вид изобретението наподобява таблетите, които познаваме от ежедневието. Той дава възможност да се извършват основно две функции. Едната е четене на брайлово писмо, а другата писане. Четенето се осъществява чрез докосване на символите на Брайл, като всеки символ се състои от 8 точки. Съответно на таблета се изобразява цяла страница символи. Това отговаря на една страница писан текст и точно под него се разполага специална разработена за незрящи хора клавиатура. Тази клавиатура е специализирана. Става дума за технология, която не се е използвала никога, казват изобретателите.

Продуктът ще струва около 2000 долара. Тъй като основната част от работата на българите е в Австрия, на този етап те си сътрудничат с тамошните институции и с най-голямата организация за слепи в Австрия. Целта на нашите е да предоставят изобретението си предимно на държавни институции.

related

Технологии 319633415061059350

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item