stoineff

Банковата тайна пада: 1 трилион евро годишно са загубите от укриване на данъци в ЕС

Еврокомисарят по въпросите на данъчното облагане, митническия съюз, статистиката, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета обяви падането на банковата тайна.


"Банковата тайна е мъртва. Автоматичният обмен на информация ще се прилага в най-широка форма", каза еврокомисарят по въпросите на данъчното облагане, митническия съюз, статистиката, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета. Министрите на финансите на ЕС се договориха от 2017 година редовно да обменят информация за притежателите на банкови сметки с цел да се противопоставят на укриването на данъци, предаде ДПА във вторник. Европейските правителства оценяват на 1 трилион евро годишно загубите си от укриване на данъци.

Автоматичният обмен на банкови данни означава, че ако гражданин на една страна от ЕС крие сметки в банка на територията на друга държава от Съюза, данъчните власти на страната му автоматично ще бъдат уведомени за влога. Ще бъдат съобщавани и данни за лихвите, получени от влогопритежателите.

Шемета приветства готовността на Швейцария да се присъедини към автоматичния обмен на банкова информация. До края на годината такива споразумения ще бъдат сключени с Лихтенщайн, Андора и още няколко страни, съобщи еврокомисарят.

Битката срещу укриването на данъци стана международна кауза, а 28-те страни членки на ЕС положиха усилия да затворят "вратичките" в законодателството и да проправят пътя към смекчаване на банковата тайна, коментира ДПА.

Австрия, която е сред най-решителните поддръжници на банковата тайна, няколко пъти възпрепятства приемането на нови европейски регулации заради опасения, че може да стане по-малко атрактивна финансова дестинация. На Австрия е отпусната една допълнителна година за техническа подготовка (до 2018 година), за да въведе мярката.

Австрийският финансов министър Ханс Йорг Шелинг посочи, че други страни (най-вече банковите центрове Швейцария, Лихтенщайн и САЩ) ще започнат да обменят такава информация едва през 2018 година.

Министрите на финансите от ЕС подписаха и споразумение със швейцарския си колега Евелин Видмер-Шлумпф, което трябва да сложи край на продължителния спор за корпоративното данъчно облагане. Швейцария се съгласи да спре да привлича чуждестранни компании с корпоративни данъци, които са по-ниски от тези за местните фирми

related

Свят 74702329532289650

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item