stoineff

Интервю на Кубрат Пулев преди мача с Кличко

Кубрат Пулев даде обширно интервю за украинското електронно издание "Сегодня", в което говори за предстоящия мач с Владимир Кличко на 15 ноември. 

Българионът разкри доста интересни неща, като това, че по договор е длъжен да даде реванш на легендарния украинец, ако го победи.

Естествено, не беше подмината и темата за допинга, като Кобрата за пореден път заяви, че по този въпрос с Кличко не са поставени при равни условия.

"Моят руски не е много добър. Да, и практиката ми е малка. За последен път говорих на руски преди около една година. Не ми харесва, когато нещо правя лошо. За това давам малко интервюта на рускоезични журналисти", сподели Пулев пред украинското издание.

- В училище ли си учил руски език?
- Да, тогава в България имаше социалистически строй и изучаването на руския език беше задължително. По руски имах "четворка". Аз не бях образцов ученик, бях непослушен, заядлив. Мисля, че това е нормално за момче, което освен това се занимава и с бокс.

- А немски научи ли? Тренираш и се боксираш в Германия.
- Да, учих с преподавател. Немският език е сложен, но когато човек иска нещо да научи, той може да го направи.

- Немски знаеш по-добре, отколкото руски?
- Да, защото на немски разговарям всеки ден, имам практика. Въобще с Владимир мога да разговарям и на немски, и на руски.

- Да говорим вече за бокса. Лесно ли ти беше след отлагането на мача с Кличко за ноември да възобновиш подготовката си?
- Без проблеми. Даже е хубаво, че имах повече време да се подготвя за шампионския мач. Аз проведох тренировъчен високопланински лагер в България. Тренирах на височина 2000 метра в базата "Белмекен". Тази база я използват не само български спортисти, но и украински, руски... Сега продължавам да се готвя в Германия, правя спаринги.

- Разработи ли план за боя?
- Не искам да разкривам нашите тактически намерения, това ще бъде само от полза за Владимир. Но обещавам на любителите на бокса интересен двубой. Защото в последно време Владимир имаше само с един добър съперник - Александър Поветкин. След него Кличко се боксира с Леапай, но това беше лесен мач за Владимир.

- Специалистите отбелязват, че ти, както и Владимир, много ефективно използваш левия прав. Вашите стилове си приличат?
- Има нещо общо. Но има и различия. Аз мога да комбинирам различни стилове.

- Твоят шанс не е ли в лъки пънч - един удар, с който да свалиш Владимир? (лъки пънч - специфичен боксов термин, който означава по-скоро "удар на отчаянието", когато губиш мача и влагаш всичко в този удар, "случаен удар", а не буквалния превод от английски "щастлив удар" - бел. на преводача).
- Аз мисля, че имам всички съставки за победа. Аз съм добре подготвен физически, аз съм бърз, имам добра стратегия. Уверен съм, че боят ще мине по моя сценарий. Макар че искам да кажа, че ние с Владимир не се намираме в еднакви условия.

- Защо?
- Като боец на "Зауерланд" аз подписах договор с антидопинговата агенция НАДА. За пет години. Това беше изискване на телевизионния канал АРД. Постоянно съобщавам на агенцията за своите премествания - в кой град съм, в кой хотел. Ако те не ме намерят там, това ще бъде приравнено към положителна допинг-проба. Когато им написах, че пътувам от България при брат си в Германия, те ме чакаха още на летището. Само през последния месец три пъти сам давал допинг-проби. През тази година общо шест пъти. Това е много, но не виждам в това голям проблем. Аз искам всички да знаят, че съм чист. А Кличко има съвършено други условия в договора с антидопингова агенция - той дава допинг-проба само след мач. Аз му предложих: "Владимир, дай да бъдем в равни условия, дай допинг-проба преди мача". Но той отказа, позовавайки се на своя договор. Да, формално Кличко нищо не нарушава. Но той е шампион! Ако аз бях на негово място, щях да се съглася да дам допинг-проба преди мача, за да докажа на всички, че съм чист.

- Много съперници на Кличко се оплакваха, че братята диктуват много груби условия при подписването на договор за мач. Например Дейвид Хей каза, че в случай на победа той е бил длъжен да проведе мач-реванш с втория брат, а ако отново победи - още един реванш . . .
- Мога да кажа, че в случай на моя победа аз по договор съм длъжен да дам реванш на Владимир.

- Ясно. А какво ще кажеш за мненията, че Владимир има "стъклена брада"?
- Така говорят... Засега нищо не мога да кажа - трябва сам да проверя (смее се).

- Имаш два мача с украинци като професионалист - със Заворотни и Педюра през 2011 г. И срещу двамата спечели по точки. Трудно ли ти беше?

- С украинските боксьори никога не е лесно. Боксирал съм се с много от тях като аматьор. Вие имате много силна школа и добри треньори. Те са посветили живота си на бокса. Затова не е изненадващо, че украинците са трудни съперници. Те са истински бойци.

- Заслужи правото да се биеш с Кличко, след като записа 20 победи от 20 мача, включително квалификационния бой с Тони Томпсън. Обаче американецът Шанън Бригс привлича вниманието със всякакви средства. Последния път той за малко не удави Владимир, събаряйки го във водата...
- Ние, славяните, имаме различен манталитет. Не мога да разбера това, което прави Бригс. Човек трябва да има достойнство. Бригс прави някакво странно шоу и се държи като клоун. Според правилата, шампионът може да избира срещу кого да защитава титлата си от първите 15 в ранглистата. А къде е Бригс? Той е господин Никой!

- Според теб кой от твоите мачовете се е превърнал в повратна точка в кариерата ти? Може би този с Томпсън през 2013 година?
- За мен всеки бой е важен, защото ми помага да стана по-силен и да науча нещо. Досега имам 20 мача като професионалист. Не са толкова много, колкото на Владимир, но и те не са малък опит.

- Очевидно твоята съдба е била да станеш боксьор, защото баща ти Венко Пулев е шампион на България в тежка категория. Брат ти Тервел пък е бронзов медалист от Олимпиадата в Лондон 2012.
- Да, татко наистина много искаше да има момче. А мама ражда едно след друго три момичета, представяте ли си! След това сме се появили ние с Тервел. Именно баща ни е този, който ни запозна с бокса. Знаете, че едно малко момче по принцип не се интересува особено от спорт. Татко, обаче ни каза: “Нека ви покажа” и така ни въведе в бокса. До известна степен той дори настояваше да се занимаване точно с този спорт. Татко винаги казваше, че един ден ще станем шампиони. Това беше голямата му мечта.

- Значи баща ви е бил първият ви треньор?
- Той работи с нас 2 години. След това каза, че трябва да започнем да тренираме в някой клуб. Все пак той не разполагаше с тренировъчна зала, нито с лиценз за детски треньор. Трябваше да видите как ни избра клуб! Влизаме в някоя зала, той гледа, а след това ни казва: “Не, тези треньори не са за вас, това е несериозно”. Така обиколихме 3-4 клуба, за да се спрем на ЦСКА. През цялото време, до смъртта си през 2007 г., татко следеше внимателно нашите кариери.

- Налагало ли се е с брат ти да защитавате трите си по-големи сестри?
- Случвало се е. Въпреки че те са по-възрастни, аз никога не съм спирал да се грижа за тях и винаги им казвам, когато мисля, че не постъпват правилно.

- Знам, че баща ви е решил да ви кръсти с брат ти с имена на велики български владетели.
- Да, факт е, че той много обичаше историята. Всички стени вкъщи бяха отрупани със шкафове и полици, пълни с книги. Нямахме гардероб, защото беше пълен с книги! Татко четеше много книги - исторически, руски… В живота му имаше две големи страсти - боксът и книгите.

- А ти обичаш ли да четеш книги?
- Да, въпреки че нямам много време за четене. Романите не са ми интересни, предпочитам поучителни, философски книги.

- Прякорът “Кобра” от Кубрат ли идва?
- Да, татко ми го измисли още като дете. Казваше, че той съответства на стила ми.

- Не се ли страхуваш от змии?
- Не, аз по принцип обичам животните.

- Имаш ли домашен любимец?
- Приятелката ми има малко куче. Смятам, че човек може да гледа голямо куче, ако живее в голям дом.

- С Клаудия не сте ли женени? (б.р. - интервюиращият бърка името на Андреа)
- Все още не. Нека видим как ще се развият отношенията ни. Вие имате хубава поговорка за случая - “Поживем - увидим".

- Владимир Кличко и Хейдън Пенетиър също не са женени, но очакват дете. Как мислиш, това ще отвлече ли вниманието му или напротив - ще го вдъхнови за мача с теб?
- Това може да му повлияе положително, а може и да го разконцентрира. Всичко зависи от Владимир. Но, ако трябва да бъда честен, това не ме интересува. Мога само да се радвам за тях и да пожелая всичко най-хубаво на детето и бъдещата майка.

- Нека си представим, че в момента си кандидат за кмет на София. Витали Кличко спечели 57 процента от вота в Киев. Как смяташ, много хора ли ще гласуват за теб?
- Хм (замисля се). Разбира се, аз имам достатъчно много фенове в България. Но пак казвам - политиката и бокса са съвършено различни неща. Да ръководиш един град или страна е голяма отговорност. Трябва да бъдеш професионалист. Често обаче хората се хвърлят към властта само заради собствените си амбиции и интереси. Според мен, политик, който е във властта, е длъжен преди всичко да се погрижи за благосъстоянието нахората. Това е най-важното.

- Ако на 15 ноември победиш Кличко и станеш световен шампион, какво ще е първото нещо, което ще направиш, когато се събудиш на следващия ден?
- Просто ще благодаря на Бог и моя баща.


related

Спорт 5959431951058089882

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item