stoineff

Последни новини. Да излязат на бял свят кредитополучателите в КТБ

Последни новини. Вчера ДПС потвърди намерението си да внесе закон за КТБ в първите дни на 43-ия парламент.

 Пред БНТ единият от вносителите, депутатът Йордан Цонев, обяви, че ако проектът се приеме, ще започне процес на осветяване на сенките в банката. „Вносителите нямаме амбиция да решим казуса КТБ, законът касае само публичност на процесите, които са ставали там“, каза още Цонев. Той обясни, че законът е написан по поръчка на лидера на ДПС Лютви Местан и е изработен от Цонев и колегата му Делян Пеевски.


Депутатът беше категоричен, че решенията за КТБ са в прерогативите на БНБ. Но ако се наложи преструктуриране на банката и търсене на начин за оздравяването й чрез държавна помощ, ще трябва законодателно решение, обясни Цонев.

Проектът има за цел да покаже всички кредити и депозити на висшите държавни фигури у нас – политици, министри, кметове, магистрати и др. Освен това законът ще извади и фирмите на политиците със сметки в КТБ, както и сметките и фирмите на членовете на техните семейства, плюс това и всички реални собственици на офшорни компании, които имат кредити и депозити, с които са извършвани финансови операции, посочи Цонев цитиран от БЛИЦ.

Друга част от прозрачността в закона е, ако банката е в това състояние, което е в момента – под особен надзор – БНБ да сключи договор с фирма, която има международен опит в проследяването на финансовите потоци, в сделките с имущество и пари на вложителите, да защити обществения интерес и да направи това достояние на цялата общественост“, каза още Цонев.

Депутатът обясни, че интересът на вносителите не е да се покрият част от кредитите, а всички кредити, които са взети, да бъдат посочени и върнати до лев.

„Трябва да приемем този закон, да осветим всички тези неща, да наемем международна фирма, която се занимава с финансово разузнаване на частни финансови потоци, да видим какво е купувано с парите на вложителите, към какви офшорни или други фирми, и тогава ще започнат да се осветяват сенките в КТБ“, каза депутатът.

Цонев припомни, че подобен проект за закон беше внесен от него в последните дни на мандата на миналия парламент. Той обаче не беше приет, защото ГЕРБ и „Атака“ излязоха от пленарната зала, а БСП гласува „против“ по процедурни причини. Цонев обаче останал с впечатление, че проектът ще бъде подкрепен.

Радвам се, че одобрявате закона ни, ще го внесем още в понеделник, когато се събере парламентът, всички пари от кредити трябва да се върнат до стотинка, отсече Цонев. А иначе само прокуратурата може да разсекрети имената на кредитополучателите, допълни той.

related

новини 6413680002107156719

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item