stoineff

Земетресението от снощи 1000 път по - слабо от това във Вранча през 77- ма

Снощното земетресение е 1000 пъти по-слабо от това, което се е случило във Вранча през 1977 година . Няма опасност от непосредствено състоящо се земетресение, което може да афектира върху нашата страна. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Емил Ботев, ръководител на Департамента по „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН. „Няма опасност от непосредствено състоящо се земетресение, което може да афектира върху нашата страна”, коментира проф. Ботев.



Той поясни, че румънските земетресения са със значително по-висока честота от българските. „Тяхната честота отива средно на 40-50 години. Ако последното голямо земетресение е било през 1977 година, то ние в този момент отиваме към този период, но това е една груба статистика и в никакъв случай не може да се определя поведението на земните недра”, обясни Ботев. Той допълни, че след снощното земетресение вероятността да има друго голямо такова е малка. Проф. Ботев посочи, че в началото на месеца е имало още едно слабо земетресение, което е позволило да се изпусне насъбраната енергия. Сеизмологът поясни, че сградите в България са устойчиви, оразмерени и издържат на земетресения с такава амплитуда.

Снощи към 21 часа и 13 минути в Румъния, Молдова, Украйна и България бе усетено земетресение с магнитуд 5.6-5.7 според Европейския център и Националния център на Румъния, съответно. По оценки на Румънския геофизичен институт максималната изчислителна интензивност е от шеста степен по 12-степенната скала, а пета степен според сведения на очевидци е наблюдавана във Фокшани (12 км от епицентъра), Онещи (32 км епицентрално разстояние), Галац (51 км), Браила (57 км), Васлуи (60 км) и Св. Георги (66 км). Оценките са предварителни, още повече че освен от Галац за другите селища информацията е оскъдна (единични сведения). В Букурещ сътресението е било с интензивност от четвърта степен. Справка от Европейския сеизмологичен център показва, че силното земетресение от снощи е последвано от 12 труса с магнитуд между 2 и 3.1; първият афтершок е регистриран 18 минути след силния трус. Главното земетресение е усетено и в Западна Украйна: Одеса (сътресение с интензивност около 5-6 степени), Измаил, Тернопол, Киев, Винница, Иличовск. От Кишинев пристига информация (allmoldova.com), че в столицата на Молдова и на други места по територията на републиката са усетени сътресения от 4 до 5 степени – силно и продължително вълнообразно движение и дрънчене на прозоречни стъкла принудило хора да напуснат домовете си. У нас земетресението с магнитуд 5.6-5.7 е усетено в районите на Силистра (IV-V степен), Шумен (IV степен), Дулово (IV степен), Варна и Търговище (III-IV степен), Севлиево и Стара Загора (III степен); Сливен, Бургас, Козлодуй и София (II степен). От засегнатите територии няма сведения за материални щети.
Снощното земетресение в Румъния е най-силното в района Вранча за последните 10 години след земетресението с магнитуд 6.0, станало на 27 октомври 2004 година. За разлика от събитието през 2004, инициирано на дълбочина 105 км, сега активираното пространство е на дълбочина между 30 и 40 км, а епицентрите са на около 50 км североизточно от обичайната локализация при дълбоките земетресения. Румънското земетресение от 4 март 1977 година, което отне около 1600 човешки живота и повреди 8500 сгради, е продукт на дълбокото огнище Вранча.

related

Свят 1450142435463804942

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item