stoineff

Катастрофа: Космическа совалка се взриви по време на изпитание

Суборбиталният космически кораб „Спейсшип ту” (SpaceShipTwo) на Върджин Галактик (Virgin Galactic) катастрофира по време на изпитателен полет над Калифорния. 

В резултат на инцидента е загинал единият пилот, а другият е ранен и е хоспитализиран в тежко състояние. Отломките от кораба са се разпръснали над пустинята Мохаве, на около 160 км от Лос Анжелис. „Върджин галактик спейсшип ту” е експериментален апарат, летящ до границата между земната атмосфера и космоса.

Суборбиталният космически апарат катастрофирал веднага след отделянето му от самолета WhiteKnightTwo, съобщи Федералното управление на авиацията на САЩ. „Наземните диспечери на космодрума в Махаве са загубили контакт с експерименталния кораб SpaceShipTwo. Инцидентът е станал над пустинята Мохаве малко след като корабът се е отделил от издигналия го във въздуха WhiteKnightTwo”, се казва в изявление на ведомството. Федералното управление на авиацията е започнало разследване на инцидента.

По предварителна информация, се е взривил по време на полет.

Експлозията е станал веднага, след като са заработили двигателите след отделянето му от самолета-носач White Knight 2. Единият от двамата пилоти е загинал, но вторият успял да катапултира.
SpaceShipTwo under rocket

Междувременно, компанията Virgin Galactic, разработила кораба SpaceShipTwo, съобщи, че по време на изпитателен полет на космическия кораб са възникнали сериозни проблеми, които са довели до неговото падане.

Националната космическа агенция на САЩ изрази съболезнования във връзка със смъртта на пилота. „От името на НАСА поднасям дълбоките си съболезнования на семейството на загиналия при днешната катастрофа на SpaceShipTwo пилот. Молим се за бързото възстановяване на втория пилот”, се казва в разпространеното от директора на агенцията Чарлз Болдън изявление. Той отбеляза, че въпреки, че това не е проект на НАСА, болка от тази трагедия изпитват всички мъже и жени, посветили живота си на изследването на космоса, което винаги се съпровожда от рискове.

SpaceShipTwo under rocket

Инцидентът представлява огромен удар за амбициите на компанията Virgin Galactic и може да се окаже ПР-катастрофа за развиващата се индустрия на космическия туризъм, коментират световните издания. Virgin Galactic е една от водещите фирми в търговската космическа надпревара. Въпреки това датата на излитане на първия търговски полет на Virgin бе многократно отлагана, а някои експерти се опасяват дали изобщо ще има такъв. Вече има продадени 800 билета за космически туризъм, всеки от който струва 250 000 долара.

Инцидентът е вторият включващ американски космически апарат за тази седмица. Във вторник совалката Орбитъл Сайънс се взриви шест секунди след излитане на мисия за доставяне на товари до Международната космическа станция.

related

Свят 6722875652202105155

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item