stoineff

Кой и как създаде ИДИЛ - Ислямска държава?

Светът беше силно изненадан от появата на т.нар. "Ислямска държава". В действителност обаче, джихадистите отдавна се подвизаваха в региона на Близкия Изток, а Западът не е без вина за появата им там. Анализ на Д. Ходали.

Още преди избухването на войната в Сирия различни правозащитни организации съобщаваха за зачестяващи убийства на невинни хора, извършвани от бойци на ислямистките милиции. Едва когато екстремистите започнаха да обезглавяват западни журналисти, чуждестранни представители на неправителствени организации или местни опозиционери и да разпространяват записи на зверствата си в интернет, светът забеляза новото явление.
Екстремистите от "Ислямска държава" /ИД/ всъщност се подвизават в този регион от повече от 10 години насам. Джихадистката организация има родствена връзка с терористичната мрежа на Ал Кайда в Ирак. Рожденната й дата е свързана с американската инвазия в страната през 2003 година, целяща да свали от власт диктатора Саддам Хюсеин и да отстрани от управлението всички негови сунитски привърженици в Републиканската гвардия и тайните служби. По този начин стотици хиляди иракски сунити, сред които много държавни служители, но и войници, офицери и генерали бяха извадени от обществения живот на страната. "Ако не се беше стигнало до подобно развитие след нахлуването на американците, ИД вероятно нямаше да я има", казва Гюнтер Майер от Центъра за изследване на арабския свят към университета в Майнц.

Всичко започна в Ирак...


По онова време бившите привърженици на Саддам Хюсен се организират за съпротива срещу американските войски. Така възниква организацията "Ал Кайда в Ирак", основана от Абу Мусаб аз Заркауи. Страната започва да привлича като магнит джихадисти и от други страни, а след убийството на Заркауи през 2006 година организацията се преименува на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" /ИДИЛ/.
В началото на 2013 година тя използва възникналия вакуум в управлението на Сирия, за да експандира. Новото й име " Ислямска държава" подчертава и претенцията на джихадистите да създадат халифат на територията на различни държави: Сирия, Ирак, Ливан и Палестина. В края на 2013 година ислямистите успяха да се настанят трайно в североизточната сирийска провинция Рака, която използват като база за нови нападения.
Предшествениците на Ислямска държава се появиха като съпротива на американската инвазия в Ирак

Предшествениците на "Ислямска държава" се появиха като съпротива на американската инвазия в Ирак


Истинската експанзия обаче започна с превземането на Мосул през това лято, казва близкоизточният експерт Майер за ДВ. Този град беше нещо като крепост на привържениците на бившия дикатор Саддам Хюсеин. След като джихадистите поеха контрола над него, те получиха подкрепата на въпросните среди, в които имаше много добре обучени кадри - бойци или бивши генерали, решени да си отмъстят на тогавашния шиитски иракски премиер Нури ал Малики за неговата дискриминационна политика спрямо сунитите. Джихадистите опустошиха трезорите на централната банка в Мосул и заграбиха милиарди долари.
Притегателен център за радикални мюсюлмани
Походът на терористите продължи в посока Багдад, след като много иракски армейски части бяха дезертирали и без съпротива изоставяха на ислямистите модерните си оръжия. Лидерът на групировката Ал Багдади провъзгласи завоюваните територии за халифат и въведе законите на шериата. Представителите на всички други религиозни общности, като християни или язиди, са подложени на безпощадни гонения и убийства.


Междувременно много млади мюсюлмани и конвертити от цяла Европа се стичат към Сирия и Ирак, за да се присъединят към "Ислямска държава". По данни на германското разузнаване, за ислямистката групировка се сражават и 550 бойци от Германия /данни от ноември 2014/.
Смята се, че общо организацията разполага с 50 000 бойци. "Това са мюсюлмани-сунити, които са силно мотивирани да се бият в защита на своите единоверци срещу шиитите. Освен това те са привлечени от щедрите парични възнаграждения, които дава ИД", посочва близкоизточният експерт Гюнтер Майер.

През последните няколко месеца терористите превзеха многобройни петролни и газови находища, събират данъци и мита и печелят много добре от рекет и отвличания с цел получаване на откуп. По този начин "Ислямска държава" се самофинансира и не е зависима от подкрепата на богати араби от Персийския залив.

Според различни оценки, дневният оборот на "Ислямска държава" е между един и три милиарда евро.


Близкоизточните експерти са единодушни, че възходът на ИД може да бъде спрян единствено с помощта на умерените сунити от региона. "Голямото мнозинство от хората там са против "Ислямска държава" и техния радикализъм. Ако те успеят да се обединят и да се органазират по-добре във военно отношение, краят на ислямистите може да дойде много по-бързо, отколкото предполагаме днес", казва германският експерт Удо Щайнбах.

related

Свят 6771098224542130215

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item