stoineff

Български хирурзи разработиха нова техника за повишаване на сигурността при операция на черния дроб



Реномираното американско медицинско издание “Journal of the American College of Surgeons” публикува в декемврийския си брой концептуално нов хирургичен подход, който повишава сигурността за пациентите при най-сложните операции на черния дроб. 


Иновативният метод е разработен от екипа на доц. Александър Юлиянов във високотехнологичната Болница „Тракия” в Стара Загора. Екипът на доц. Юлиянов е добре познат в медицинските среди у нас и в чужбина с редица иновации в областта на онкологичната хирургия, спечелили признание и престижни международни награди от Международното общество на хирурзите (ISS/SIC) и Американската колегия на хирурзите (ACS).

„От години търсим по-сигурен и безопасен начин за отделяне на черния дроб от най-големия кръвоносен съд, който се намира зад него”, споделиха хирурзите от болница „Тракия”. „Това се налага при всички сложни чернодробни операции за тумори, които налагат отстраняване на големи части от този орган, както и при операциите на живи донори за чернодробна трансплантация.


Досега този етап от операцията се извършваше по метод, предложен през 2001г. от френски хирурзи чрез създаване на своеобразен тунел посредством прекарване на хирургичен инструмент между черния дроб и кръвоносния съд без да се вижда къде точно преминава инструментът. Досегашният подход в немалко случаи е неуспешен или води до разкъсване на кръвоносен съд с последващо опасно кървене. Основен недостатък до момента бе липсата на визуален контрол по траекторията на инструмента между черния дроб и кръвоносния съд”, коментира доц. Юлиянов. „Ние променихме тази техника, като я превърнахме от „сляпа” във визуално контролирана като създаваме тесен тунел под черния дроб с помощта на тънка гъвкава оптична система, с която разполагаме от няколко месеца. По този начин всеки милиметър е контролиран от окото на хирурга посредством фиброоптичната техника. В тези трудни за нашето здравеопазване времена имаме привилегията да работим в модерна институция, каквато е болницата ни, в която качеството на медицинското обслужване и технологичният ресурс са безкомпромисни. Модерната болница, съчетана с дългогодишен опит и добри резултати са причината екипът ни да е в състояние да продължава да предлага иновативни решения в някои от най-рисковите области на хирургията. Първата ни серия операции с използване на новия метод протече гладко и без усложнения, което ни аргументира да я споделим с чернодробните хирурзи по света чрез страниците на едно от най-престижните хирургични списания. Редакторите одобриха метода ни само за пет дни, което е необичайно за издание от такъв ранг – обичайно редакционните анализи и рецензии отнемат месеци. Считаме това само по себе си за изключително висока оценка на нашия подход”, споделиха хирурзите от града под липите.



related

Стара Загора 3601337568014736926

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item