stoineff

Шок: Възпитател тормозил сексуално дете сирак?!

Нов скандал за сексуално насилие в дом за деца, лишени от родителска грижа, се разраства във Велико Търново. 

Възпитател в дома за деца „Пеньо и Мария Велкови“ е канил едно от момичетата всяка вечер в своята стая и правил намеци за секс. Това пише председателят на Националното сдружение на сираците Слави Михайлов цитиран от БЛИЦ .


„Незабавно до влязат независими психолози в Дом за деца „Пеньо и Мария Велкови“ във Велико Търново, които да установят истина ли е, че в Дома за деца нощен възпитател е канил момиче в стаята си след 22.00 часа и е правил намеци, които са неприемливи за възпитател на детски дом!”, пише Михайлов.

По думите му директорката знае за случая, но мълчи и не дава отговор за проблема.

Тормозеното момиче в момента е при вуйчо си, който я взима през събота и неделя. По-късно се очаква тя да се прибере в дома.

За скандалните ситуации потвърждават и други деца от заведението.

„С този случай е запозната и бившата вече психоложка на Дома, която явно не е издържала от случващото се в Дома за деца и е напуснала работа?!”, посочва още Михайлов, който преди три дни е получил оплакване, че мобилните телефони на децата се прибират вечер от нощните възпитатели.

Тогава директорката се оправдала, че децата играели на игри. Всъщност обаче това се правило, за да нямат те възможност да подадат сигнал към МВР или Агенция закрила на детето.

Мълчах, за да не ме оставят без тоалет за бала

Момичето е кръгъл сирак, бащата умира от инфаркт, а майката си отива от рак


„В нито един дом за деца в страната няма подобна практика да се прибират телефоните на децата! Помолих директорката да си осмисли решението и да не взимат телефоните на децата. Казах ѝ, че децата ще са по сигурни за себе си вечер когато са в Дома и ако не дай си боже някой нарушава с нещо правата им ще могат да се обадят на тел.112 за да получат съдействие на време”, споделя още Михайлов.

"Когато идваше сутрин да ме буди, г-н Стоянов дръпваше завивката ми и ме пипаше. Правеше го само с мен", разказа Титяна, която се оплака, че възпитател в детския дом я тормозел сексуално. 
Неприличните предложения на възпитателя започнали някъде през февруари т.г. "След 22 ч., когато заспят всички, те чакам горе в стаята ми да си говорим", казвал възрастният мъж на Титяна.
"Непрекъснато ми мяташе погледи, предупреждаваше ме "Само гледай директорката да не разбере". Това продължи около месец, но аз нито веднъж не отидох, беше ми ясно, че не иска просто да си говорим", твърди тя. Притеснената тийнейджърка молела момичето, с което са в една стая, да не я оставя сама, когато Стоянов бил нощна смяна. Избягвала срещите си с него по коридорите. Тогава разговаряла с психолога на дома, който уведомил директорката Ганка Григорова, пише "24 часа".

"Много съм разочарована, защото тя само го предупреди и каза да не се повтаря, трябваше да го изгони веднага", категорична е Титяна.

Въпреки неадекватната според нея намеса, тормозът престанал. Възпитателят дори не разговарял с нея, не я поздравявал. Все пак страхът останал, а момичето си мълчало, защото се притеснявало, че директорката няма да му помогне с тоалет за предстоящия абитуриентски бал.

Титяна е кръгъл сирак. Преди 4 години баща й починал от инфаркт, а година по-късно рак погубил и майка й. Найстойник на момичето и по-малкия му брат, който също живее в дома, станал вуйчо им. "Исках да уча в Търново, но нямахме пари за квартира. Тогава разговарях със социалните и те ме насочиха към дома. В него съм на седмична грижа от 4 години, събота и неделя се прибирам в Павликени", сподели тя.

Въпреки нещастията, които й изпратила съдбата, Титяна е отлична ученичка в местна професионална гимназия и иска да учи в университет. Мечтата й е да запише психология в Търново. Тя продължава да се страхува от реакцията на възпитателите и че след скандала ще й се подиграват в училище.

Случаят на Титяна се разчува, след като председателят на Сдружението на сираците внася сигнал в прокуратурата. В него Слави Михайлов пише, че 40-те възпитаници на детския дом са подложени на огромно психическо напрежение и натиск, а 18-годишно момиче е жертва на сексуално склоняване от 60-годишен възпитател. Според него и потърпевшата, директорката е знаела, но не е предприела нищо, напротив, дори разпоредила вечер да се прибират мобилните телефони на децата, за да не могат да сигнализират те какво се случва през нощта.

related

Регионални 3311919808073852618

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item