stoineff

Кристияно Роналдо спечели Златната топка за трети път

Последни новини. Нападателят на Реал Мадрид Кристиано Роналдо спечели за трети път в кариерата си Златната топка.

 Португалецът получи отличието на тържествена церемония в Цюрих.

Роналдо пребори конкуренцията на Лионел Меси и Мануел Нойер за най-престижната индивидуална награда във футбола. Той изпревари съперниците си със значителна преднина. Португалецът получи 37,66% от гласовете, оставяйки зад себе си Лео Меси (15,76%) и Мануел Нойер (15,72%). В анкетата взеха участие 181 селекционери на национални отбори, 182-ма капитани и 181 представители на медиите.


"Годината беше незабравима, да спечеля този трофей в края ѝ е нещо уникално. Ще продължа да работя по същия начин, както го правих до момента. Ще опитвам да печеля повече титли и трофеи за моя баща, който ме гледа отнякъде, а за моя син ще се опитвам да ставам по-добър. Винаги съм искал да бъда един от най-добрите играчи в света, а това изисква много усилия", каза Роналдо от подиума, завършвайки речта си със странен вик.

Кристиано Роналдо печели най-престижната индивидуална футболна награда за трети път в кариерата си, след 2008 и 2013 година. Той имаше феноменални 12 месеца, в които единственото черно петно е слабото му представяне на Световното първенство в Бразилия, където Португалия отпадна още в груповата фаза. Юношата на Спортинг Лисабон обаче не спря да бележи за Реал Мадрид и бе в основата на спечелването на дългоочакваната 10-та титла от Шампионската лига за Кралския клуб. Роналдо вкара рекордните 17 гола в 13 мача в най-комерсиалния европейски клубен турнир, включително и 1 на финала срещу Атлетико Мадрид. През миналата кампания в Ла Лига той завърши на първо място в голмайсторската листа с 31 гола в 30 двубоя, а през тази показателите му са още по-впечатляващи – 26 попадения в едва 15 срещи. Общо за 2014 година Роналдо има 61 гола в 60 мача, а на сметката си добави 4 трофея – Шампионската лига, Копа дел Рей, Суперкупата на Испания и Световното клубно първенство.

Останалият на второ място в подреждането Лионел Меси несъмнено имаше по-слаба година по своите стандарти, но все пак бе с основна заслуга Аржентина да стигне до финала на Световното първенство. Той се разписа 4 пъти в Бразилия, но направи много сериозен пропуск на финала, останал очи в очи с Мануел Нойер. "Бълхата" не успя да спечели нито един трофей с Барселона, но не пропусна да разбие няколко рекорда – той се превърна в голмайстор номер 1 в историята на Ла Лига и Шампионската лига. Общата му статистика за годината е 58 гола в 66 мача.

За първи път от близо 10 години насам вратар успя да влезе в призовата тройка на Златната топка. Мануел Нойер без никакво съмнение е най-добрият вратар в света и бе сред най-важните играчи за националния отбор на Германия, който спечели 4-та световна титла в историята си. Запазената марка на Нойер е феноменалният му контрол и покритие над цялата защитна третина на своя отбор, като често той спасява защитниците пред себе си с навременни излизания.

Най-добра футболистка на годината е германката Надин Кеслер. Състезателката на Волфсбург изпревари константите в тази класация Марта и Ейми Уамбах. "Колкото и изключителен да е този момент за мен, трагедията с Жуниор Маланда засенчва всичко през тази седмица", призна Кеслер. Преди няколко дни младият талант на Волфсбург и Белгия Маланда загина в автомобилна катастрофа.

Селекционерът на германския национален отбор по футбол Йоаким Льов бе обявен за треньор номер 1 на 2014 година. Льов, който поведе тима към 4-та световна титла през лятото, се пребори с конкуренцията на Карло Анчелоти и Диего Симеоне за ценния приз.

"За мен е огромна чест да получа тази награда. Това е черешката на тортата в годината, в която станахме световни шампиони. Тези, които ме познават, знаят, че тази награда не е моя, а на всички, които създадоха условията и помогнаха да спечелим световната титла. Наградата е следствие от много работа и правилни решения", каза той, след като получи наградата.

"Посвещавам я на всички германски треньори, които работят толкова много с младите играчи. Без тях нямаше да има нищо, нямаше да има добре подготвени играчи. Благодаря ви за доверието, което имахте през всички тези години. Какво би бил един треньор, без фантастичен отбор, който постоянно се развива? Благодаря на всички играчи. За мен е подарък, че мога да работя с футболисти от такава класа. Моите най-дълбоки уважения към Карло Анчелоти и Диего Симеоне, които биха били напълно заслужени победители", допълни той.

За най-добър треньор в женския футбол бе обявен наставникът на Волфсбург Ралф Келерман.

Само трима германци попаднаха в най-добрия състав за годината на ФИФА, който бе представен в началото на гала церемонията в Цюрих.

Бундестимът стигна до 4-та световна титла в Бразилия през лятото след страхотно представяне, но въпреки това само Мануел Нойер, Филип Лам и Тони Кроос намериха място в най-добрата единайсеторка. За сметка на това двама представители на защитата на Бразилия, която допусна 7 гола в един мач срещу Германия, попаднаха в състава - Давид Луис и Тиаго Силва. Атаката на отбора на годината очаквано бе водена от Ариен Робен, Кристиано Роналдо и Лионел Меси.

Отбор на годината на ФИФА: Нойер, Лам, Луис, Силва, Рамос, Кроос, Иниеста, Ди Мария, Робен, Роналдо, Меси.

Страхотното воле, с което Хамес Родригес откри резултата в мача между Колумбия и Уругвай на Световното първенство в Бразилия, пък бе избрано за гол номер 1 на 2014 година.

Носителят на наградата, която е на името на легендарния Ференц Пушкаш, се определя чрез гласуване от фенове в интернет, като голът на Хамес бе предпочетен пред уникалното изпълнение с глава на Робин ван Перси срещу Испания, а сред тримата номинирани бе и ирландката Стефани Роуч. "Искам да благодаря на всички, които гласуваха за мен. Това беше много специален момент за мен и всички в Колумбия", каза Родригес в краткото си слово на церемонията в Цюрих.

Президентът на ФИФА Сеп Блатер даде специалната награда на вечерта на 90-годишния японски журналист Хироши Кагава, който е отразявал 10 Световни първенства. "Тази награда не е само за него, но за всички журналисти по света, за да подчертаем важността на ролята на медиите за свободата. Тази вечер всички сме заедно, всички сме малко французи. Позволете ми да повторя апела си за мир и толерантност. Все още не знаем силата на мира, силата на футбола. Нека не забравяме, че Златната топка бе създадена от списание Франс Футбол", каза на френски Блатер.

Наградата за Феърплей е за всички доброволци, които помогнаха за реализирането на всички турнири на ФИФА през 2014 година. Тя ще бъде поставена в музея на ФИФА в Цюрих, който ще отвори врати тази година.

Гала вечерята в Цюрих не мина и без традиционното музикално изпълнение - този път то бе поверено на 23-годишния швейцарски певец Бастиан Бейкър, който представи невзрачното поп-парче "79 Clinton street"

related

Спорт 7923591384717624632

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item