stoineff

Предотвратен е терористичен акт в Белгия сравним с този в Париж

В Белгия е бил предотвратен терористичен акт, който по данни на властите, е сравним по мащаб със случилото се в Париж, съобщи БНТ.


По различни данни са застреляни двама или трима терористи. Това е станало при акция в югоизточния град Вервие, недалеч от границите с Германия и Холандия. Властите решиха да повишат готовността за действия срещу терористична заплаха до трето, предпоследно ниво, съобщи кореспондент на БТА.


Акцията е в резултат на координация сред седем държави, сред които и Йемен, съобщи, БНТ.
Убитите са от арабски произход. Те са се завърнали едва преди седмица от Сирия, където са се сражавали на страната на "Ислямска държава". Те са поддържали връзка с Амеди Кулибали, разстрелян от френските специални части миналата седмица в Париж, след като взе заложници в еврейски хранителен магазин, съобщи БТА.

При днешната операция няма жертви сред полицаите, но се съобщава за ранени. Кадри от мястото показват, че сградата, нападната от специалните части, гори. Свидетели разказват, че тя не е била евакуирана преди атаката.

В Белгия тази вечер е в ход антитерористична операция, има задържани в различни райони на Брюксел. Задържан е и мъж от северноафрикански произход, който по-рано тази вечер заплаши с оръжие и с викове "Аллах е велик" пътници в метрото в столицата. Съобщава се, че централата на Европейската комисия е поставена под въоръжена охрана.

Според националния експерт по въпросите на тероризма Клод Монике, операцията вероятно е била подготвяна от по-рано и е била ускорена от събитията в Париж. По неговите думи това е успех, който показва, че белгийските власти следят отблизо джихадистите, макар за пълното проследяване на един заподозрян терорист да са необходими от 30 до 60 държавни служители.

По-рано днес двама белгийски джихадисти, които още са в Сирия, отправиха в интернет от името на "Ислямска държава" и "Ал Кайда" заплахи за удари в Белгия и други европейски държави. Вервие, Брюксел и Антверпен са основните места, откъдето произхождат белгийските джихадисти.

Неколкостотин джихадисти с белгийски паспорти заминаха в последните две години на фронта в Сирия и Ирак, където се бият на страната на "Ислямска държава". Белгия е една от държавите, които участват в международната коалиция, нанасяща удари срещу организацията.

related

Свят 5634759148805088123

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item