stoineff

Ципрас е оптимист за бъдещето на Гърция в ЕС

Новият премиер на Гърция Алексис Ципрас заяви в Брюксел че е оптимист за постигане на "взаимно приемливо споразумение и компромис за нашето общо бъдеще" с ЕС.


Лидерът на СИРИЗА е на първото си ключово посещение, при което ЕС очаква от него ясен сигнал как от новото правителство планира да изплати огромния си дълг, предаде АП, цитирана от БТА.
tsipras

Времето притиска Атина, тъй като европейската част от спасителния пакет се предвижда да изтече в края на месеца. Ако Гърция не успее да договори удължаване, това може да доведе до проблемно излизане от спасителния план и дори банкрут, коментират анализатори.

"Нашата цел е да зачитаме върховната власт на народа в Гърция и ясния мандат от нашия народ. И в същото време, ние спазваме правилата на ЕС. Ние искаме да коригираме тази рамка, не да я счупим. Разбира се, че нямаме още споразумение, но сме в правилна посока за намиране на жизнеспособно споразумение", каза Ципрас на кратка пресконференция след срещи с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, съобщи ДПА.

Ципрас изрази желание Гърция да изработи с ЕС "съвместен" план за реформи и финансиране за период от четири години (2015-2018), посочи правителствен източник в Атина, цитиран от АФП и БТА. Този план вероятно ще включва "радикална" програма за реформи, придружена с облекчаване на бюджетните задължения на Гърция, добави източникът след срещата на Ципрас с Юнкер.

Вижте снимки >>

Доналд Туск изтъкна нуждата "да се намери решение, приемливо за всички страни членки, участващи в преговорите", и добави, че тези дискусии ще се състоят в рамките на Еврогрупата.

"Те ще бъдат трудни и ще изискват сътрудничество и диалог, както и решителни усилия от страна на Гърция", посочи той.

Според източник от ЕС, цитиран от ДПА, е много вероятно среща на Еврогрупата да се състои на 11 февруари. Целта й ще бъде да подготви срещата на върха на ЕС на следващия ден, на която се очаква да бъде обсъдено искането на Гърция за предоговаряне на спасителното споразумение.

От своя страна Мартин Шулц заяви:

"Все още не са постигнати необходимите решения, но аз мисля, че гръцкият премиер, които тези дни осъществява редица посещения в чужбина, се стреми към европейско сътрудничество, а не към разцепление", посочи Шулц.

Преди срещите да започнат Жан-Клод Юнкер демонстрира топъл прием, като поведе Ципрас за ръка, след като двамата се разцелуваха пред камерите, отбелязва Ройтерс.

По-рано Юнкер бе предупредил гърците да не избират радикалната левица на Ципрас и нейния план за прекратяване на спасителната програма, която донесе строги мерки за икономии в Гърция.

Преди днешните разговори Юнкер подчерта, че ЕС трябва да покаже гъвкавост, докато помага на Гърция да се справи със стотиците милиарди евро външен дълг, но изключи вариант за големи промени в политиката.

По-късно Ципрас се очаква да отпътува за Франция, където ще разговаря с президента Франсоа Оланд.

Вчера гръцкият премиер беше в Рим, където се видя със своя италиански колега Матео Ренци. В. "Етнос" съобщи, че той му е подарил на вратовръзка. 40-годишният Ципрас, който стана известен с това, че ходи с разкопчана яка, беше обявил, че ще сложи вратовръзка, когато бъде отписан дългът на Гърция.

Изданието обаче оценява като "хладна" атмосферата на разговорите в италианската столица.

В. "Вима" пък коментира, че на тях Ренци дал да се разбере, че предложенията за Гърция ще се обсъждат там, където се взимат решенията и че те ще са в контекста на изискванията Атина да даде тласък на реформите. Вестникът допълва, че Ренци е споделил всичко това след телефонен разговор с германски канцлер Ангела Меркел.

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис определи като "много ползотворна" днешната си дискусия с президента на ЕЦБ Марио Драги. След края на срещата Варуфакис заяви, че неговото правителство вярва, че нещата не могат да продължат както преди, предизвиквайки европейските кредитори да облекчат товара на строги икономии на затъналата в дългове Гърция.

Междувременно министърът на енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис заяви, че новото правителство иска да превърне страната в енергиен кръстопът, както на Средиземноморския район, така и за цяла Европа.

related

Свят 32502358659070416

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item