stoineff

Един убит и трима ранени след стрелба на ислямисти по карикатурист в Копенхаген

Нападение срещу шведски карикатурист, цел на ислямисти, в Копенхаген приключи днес с един убит и трима ранени.

 По кафенето, в което се състоял дебат относно ислямизма, е стреляно от преминаващ автомобил.

Датската полиция казва, че не е сигурна, че става дума за терористично нападение, но засега третира инцидента като такова.

В дебата са участвали посланикът на Франция в Дания Франсоа Зимерай и шведският карикатурист Ларс Вилкс, предадоха "Ройтерс" и "Франс прес". Пострадалите служители на реда са трима, а един цивилен е бил убит.

В съобщение в Туитър френският посланик написа накратко, че е невредим, но не знае каква е съдбата на на останалите участници в събитието. Карикатуристът Ларс Вилкс, който вероятно е бил целта на атаката, породи полемика през 2007 г., когато публикува рисунки, показващи порока Мохамед като куче. Ислямистки групи отправиха заплахи за живота му и оттогава той живее под силна полицейска охрана, посочва "Ройтерс".

Инцидентът се случва около месец и половина, след като в Париж бяха убити 12 души в редакцията на сатиричния вестник "Шарли Ебдо".


Пред Си Ен Ен очевидка описва по-различна картина - според нея двамата нападатели са опитали да влязат в сградата в тих квартал на датската столица, но са бил спрени на рецепцията. Хеле Мерете Брикс описва как мъж от охраната е действал решително, съборил стоящата до него жена и я прикрил с тялото си, за да не пострада от изстрелите.

Брикс, която е критик и основател преди 2 години на Комитета "Ларс Вилкс", казва, че не се съмнява, че нападението е заради шведския карикатурист, който от 2007г. насам не може да живее нормален живот поради заплахите на ислямисти. Тя казва още, че охраната бързо е отвела хората в складови помещения, докато полицията потвърди, че инцидентът е приключил.

Броени часове след нападението полицията в Копенхаген обяви, че издирва мъжг на 25-30 години, висок около 185 см и приличащ на арабин.


Причината Вилкс да е преследван е, че в една от карикатурите си той нарисува Мохамед с глава на куче - животно, което се смята в мюсюлманския свят за нечисто и това прави обидата още по-голяма. Тогава той обясни, че го е направил умишлено, за да предизвика реакция. "Би трябвало да е възможно да обиждаш религиите по един демократичен начин. Ако хулиш една, тогава можеш да осмиваш и другите религии."



Брикс, която е един от организаторите на днешното събиране, споделя, че не са си правили никакви илюзии, че заплахата срещу шведския карикатурист не е преминала. В района е имало подсилено полицейско присъствие, помагало е датското разузнаване, както и собствената охрана на шведа.

На дискусията за исляма и свободата на словото е имало около 30 души. Срещу сградата са отправени близо 40 изстрела.

related

Свят 115093124755424699

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item