stoineff

Ето как ще изглежда София след 2 години






Перловската река става като канала Сен Мартен в Париж, ул. “Граф Игнатиев” ще е истинска пешеходна зона, пазарите на “Славейков” и пред “Св. Седмочисленици” ще са временни, а бронзов модел на центъра ще бъде разположен на нов миниплощад до сградата на БАН, пише "24 часа". Това са част от идеите за обновяване на центъра на София в идейните проекти, които днес ще бъдат внесени в СОС. Те бяха избрани след конкурс, който се проведе през 2014 г. за зоните около бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”, националния стадион, ул. “Граф Игнатиев”, пространството край “Св. Александър Невски” и др.
Проектите не са окончателни и ще бъдат коригирани, след като бъдат разгледани от експертен съвет, творчески и професионални организации и преминат през обществени обсъждания в следващите 2 седмици. Софиянци ще могат да кажат дали харесват идеите на сайта на НАГ. През май трябва да са готови окончателните проекти, с които общината ще кандидатства за еврофинансиране.

Центърът трябва да бъде обновен след 2 г. През април ще бъде обявен нов конкурс за зоната, в която влизат жълтите павета и Градската градина, след като класирането бе отменено. Спечелилият проект предвиждаше част от жълтите павета да се махнат, градината да се разшири до бившия царски дворец, а под сегашното платно да има тунел.



“Работим денонощно с голям ентусиазъм, за да направим София по-хубаво място”, заяви арх. Стефан Добрев, автор на проекта за зоната около бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” (виж карето). “Трансформацията на зоните ще се предхожда от реконструкция на подземната инфраструктура, която е остаряла. Стремежът ни беше да намалим доминацията на автомобилите и да засилим пешеходните зони, като ги направим приятни за хората. Така ще блесне красотата на сградите и на тези пространства”, смята арх. Иво Пантелеев, автор на проектите за зоните около “Ал. Невски” и ул. “Граф Игнатиев”.

Нивото на Перловската река покрай бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” ще бъде повдигнато подобно на канала Сен Мартен в Париж. Това предвижда идейният проект за обновяване на зоната на “Стефан Добрев - архитектура и дизайн”. Речното корито ще бъде запълнено, като нивото се повдига с 60 см чрез 4 малки саваци (хидросъоръжения). Те ще се вдигат и свалят автоматично според притока на дъждовната вода. Покрай реката ще има панорамни площадки с дървени пейки. Булевардът ще се увеличи с 1 лента, като от тротоарите се отнемат 90 см. Така ще се сложи край на задръстванията. С 1 лента се разширява и движението по моста пред техникума “Хр. Ботев”. Трилентово кръгово движение ще има при пресичането на булеварда с ул. “Гурко”. На кръстовището при Орлов мост се добавя още 1 лента за ляв завой откъм бул. “Цариградско шосе”, без да се засяга мостът.



С няколко метра на север се измества велоалеята покрай канала. На нейно място се оформя “Алея на спортната слава” с тематични площади. По нея ще има 60 табла за изложби. В настилката ще се вградят над 200 постамента - звезди с имената на спортните ни легенди. Площадът на шаха ще бъде шахматна дъска с места за настолна игра, а този на бокса и борбата - с реални размери на боксов ринг и тепих за борба с амфитеатрално сядане и екран за прожекции на филми. Две тенис маси ще оформят площада на тениса. Пред главния вход на националния стадион ще е площадът на спорта, фланкиран от 32 пилона със знамената на страните - членки на ЕС, и осемте бронзови скулптури. В острова на кръговото ще има сухи фонтани. Волейболно игрище и център от футболно ще са част от площада на футбола и волейбола, олимпийските кръгове - от площада на леката атлетика, а тепих и статуя на гимнастичка - този на художествената гимнастика. До спирката на Орлов мост ще е площадът на баскетбола с игрище за стрийт бол.

Елементите на градското обзавеждане ще са в класически стил. Предвиждат се нови настилки, велостоянки, модулни тоалетни и LED осветление. Идеята е зоната да се превърне в уникален парков комплекс, в който да се провеждат културни мероприятия и честванията през 2018 г., когато София ще бъде спортната столица на Европа. Намаляване скоростта на трамваите, движение на мотрисите само по един коловоз, сливане на тротоарите с уличното платно и по-широка пешеходна зона. Така ще изглежда ул. “Граф Игнатиев” от ул. “Алабин” до канала, предвижда идейният проект на “А.Д.А.”. Подобно решение е използвано за централната пешеходна зона на Амстердам, която е доста по-натоварена от центъра на София. Двете двойки релси се сближават до ширината на една. Така трамваите ще преминават и в двете посоки, но с изчакване. А улицата ще се разшири физически и ще даде повече пространство за пешеходците.



Проектът предвижда пазара на пл. “Славейков” и този за плодове и зеленчуци в градинката пред църквата “Свети Седмочисленици” да се преустроят във временни. Идеята е книжният да функционира само в петък, събота и неделя, а пазарът за плодове и зеленчуци - само в петък. Според плановете той ще се измести на отсрещния тротоар, за да освободи пространството пред градинката. На мястото му ще се оформят кафе тераси. Новото място на пазара за плодове и зеленчуци ще е с елегантни конструкции със стъклено покритие, което ще предпазва от сняг и дъжд. След това щандовете и киоските на търговците ще се прибират. Такова е решението и за пазара за книги. В дните, в които пазарите няма да работят, пространството ще се използва за отдих с кафе тераси.


Проектантите предлагат и фонтана на пл. “Славейков” да се премахне и вместо него там да има чешма. Така се освобождава центърът на площада, а наоколо ще бъдат поставени места за сядане. Предвижда се и преместване към центъра на площада на скулптурната композиция на баща и син Славейкови. Идеята е фигурите да са по-близо до някогашния дом на Славейкови и фугурите да бъдат обърнати с лице към къщата. С премахването на фонтана ще се освободи пространство от около 20 на 20 м, на което, подобно на “Таймс Скуеър” в Ню Йорк ще има маси и столове, на които пешеходците ще могат да отдъхнат. Улица “Шишман” пък ще бъде преустроена като споделено пространство с единна повърхност за пешеходци, велосипедисти и автомобили. Чрез планиране, дизайн и организация на движение се осигурява безконфликтното едновременно ползване на улицата. В зоната ще се подменят настилките и градското обзавеждане.



Площадът пред храм-паметника “Св. Александър Невски” да бъде затворен за движение и да стане пешеходен. Това предвижда идейният проект на “А.Д.А.” за обновяване на зоната, в която влиза пространството около храма, градинката при “Кристал” и др. На площада пред “Св. Ал. Невски” ще се поставят колонади от осветителни мачти. Подобно решение е използвано на площада “Свети Петър” в Рим и за Площада на героите в Будапеща. В паважа на целия площад ще се вградят символни “златни” плочки с имената на видни българи от миналото. Проектантите предлагат и оформяне на “златна линия” в целия център - туристически маршрут, който ще минава през всички забележителности. “Златната линия” отново ще бъде оформена чрез цветни павета, в които ще е инкрустиран знакът на София.




За нуждите на парламента пък се предлага зад паметника на Цар Освободител да бъде изграден подземен паркинг. До сградата на БАН срещу западната страна на парламента пък ще бъде разположен бронзов модел на целия център на София. Идеята е мястото да се превърне в начало на туристическите обиколки, а моделът ще бъде направен така, че да позволи и на незрящите хора да възприемат тактилно забележителностите на града. Предвиждат се нови настилки, осветление и елементи на градския дизайн.

related

София 2276803446270224608

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item