stoineff

Помогнете: 15 годишната Камелия изчезна безследно

15-годишната Камелия Цветанова, която изчезна на 10 март, е искала да отиде при баща си в Испания. 

Майка ѝ обаче не разрешавала и това била постоянна причина за конфликти между двете. Родителите живеят разделено - бащата Павлин от години работи на Иберийския полуостров, а майката и децата са във Видин, пише "24 часа".

kamelia-izcheznala.jpg

Въпреки разстоянието Камелия поддържала ежедневни контакти с баща си през интернет и той бил готов да я вземе при себе си. Дори изпратил пълномощно, че е съгласен непълнолетното момиче да пътува в чужбина. Майката Валя отказвала да подпише такова разрешение, а без съгласието на двамата пътуване зад граница е невъзможно.

За желанието да живее с баща си в Испания Камелия споделила с психолога и училищния педагог в професионалната гимназия “Михалаки Георгиев”, където учи. “Често пъти, когато родителите са разделени, детето иска да отиде при другия, особено ако този, при когото живее, му налага ограничения. Възможно е точно това да е подхранвало желанието на Камелия да замине при баща си”, коментира неин учител.

Девойката имала конфликт с майката и заради приятелството си с по-възрастен мъж. 

Камелия учи за първа година в професионалната гимназия, след като успяла да влезе в паралелка по една от най-търсените професии - ресторантьорство. Практика в училището е новоприетите ученици да бъдат обект на по-специално внимание, докато учителите ги опознаят и станат наясно със семейното положение, приятелите, контактите им.

В тази връзка на учителите направило впечатление, че в училището идва по-възрастен мъж да я търси. Тези нейни контакти всъщност са били повод за разговорите с психолога и педагога, но пред тях тя обяснила, че няма причина за притеснение, защото двамата са само приятели. Извън това обаче не е създавала проблеми в гимназията, не е имала конфликти с учители или съученици и с нищо не е давала повод за съмнения, че нещо би могло да се случи, каза директорката Евлогия Манджукова.

И в училището, и близките ѝ предполагат, че е избягала и се е скрила някъде. Молят се обаче това да не я превърне в лесна жертва на престъпление, особено ако направи опит да отиде в Испания.

На 10 март сутринта Камелия излязла от дома си, за да отиде на училище. Така и не стигнала до гимназията. Затова оттам се обадили на майка ѝ, за да се поинтересуват защо отсъства. Така Валя Въкова разбрала, че момичето е изчезнало. Девойката вероятно е взела спонтанно решение да не се прибере вкъщи, а не е планирала бягство, защото не си е взела нито дрехи, нито пари. Прекият повод за това е отказът да я пуснат на рожден ден.

Миналия понеделник вечерта тя казала, че в петък иска да отиде на рождения ден на приятел, но майка ѝ категорично отказала. Последният разговор между двете бил на другия ден, във вторник сутринта - докато Камелия се гримирала, майка ѝ я подканила да побърза, че ще закъснее за училище. Отговорът на момичето бил: “Аз ще ви побъркам вас.”

“Вие, ако познавате заведенията във Видин и знаете къде какви хора ходят, ще пуснете ли 15-годишно момиче на рожден ден на по-голям младеж в нощна дискотека”, пита вуйчото Калоян.

Седмица след като от племенницата му няма никаква вест, чрез медиите той я призовава да се прибере и ѝ съобщава, че имат изненада за нея. “Имаме изненада за Камелия - съгласни сме да замине при баща си в Испания за колкото време пожелае”, казва вуйчото. За момента той не допуска, че момичето може да е станало жертва на отвличане или отмъщение за нещо, защото казва, че никому нищо лошо не са направили. Все пак той и майка ѝ се притесняват, че докато се крие от тях, може да попадне на грешни хора и да се случи нещо неприятно.

Междувременно издирването продължава, като се проверява всяка следа. Различни хора съобщили, че в петък са я видели в заведение в кв. “Калето” и в района на замъка “Баба Вида”. От днес се разпитват и съучениците от предишното ѝ училище СОУ “Цар Симеон Велики”.

“Напоследък в училище се сблъскваме с все повече случаи на нездрава семейна среда, в която родителите не си познават децата, а самите деца са по-склонни да споделят за проблемите си с нас, отколкото у дома”, казва директорката на гимназията Евлогия Манджукова. Още по-трудно е, когато и двамата родители са в чужбина, а детето е при баби и дядовци. Тя разказа, че наскоро се е наложило училището да сигнализира социалните служби за ученик, за когото учителите разбрали, че е в рискова семейна среда. Ученикът вече е настанен в кризисен център.

Онзи ден в гимназията дошъл баща на 9-класник, който го зарязал, когато бил на 1 г. Детето споделило, че изобщо не може да припознае в този мъж баща си, който се е сетил за него след 14 г.

related

Регионални 6621338373597941625

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item