stoineff

Почина олимпийският ни шампион по щанги Милен Добрев

милен добрев

Бившият олимпийски шампион по вдигане на тежести Милен Добрев бе намерен мъртъв по-рано днес.Щангистът си отиде покосен от инфаркт, който отне живота му.


Той е роден на 22 февруари 1980 година в Пловдив. Тренира вдигане на тежести в клуб „Марица-Олимп“ при треньора Кръстю Милев. Първият му успех е през 1996 г. на европейското първенство за юноши в Бургас, където печели бронзов медал в категория до 70 кг.

От 2001 г. заема трайно място в елита на световните щанги с шампионската титла от игрите на добра воля в Брисбейн. Световен шампион в средна категория на първенството във Ванкувър (2003). Европейски шампион (2003 и 2004). Световен шампион от първенството в Киев (2004). Печели златен медал от олимпиадата в Атина през 2004 в категория до 94 кг.

След 17 години в щангите слага край на кариерата си след серия от тежки контузии в навечерието на олимпиадата в Пекин (2008). Милен Добрев е последният българин с олимпийска титла по вдигане на тежести.
През март 2013 година последният олимпийски шампион на България по вдигане на тежести дава интервю за вестник "Доктор" пред репортера Мара Калчева. Ето какво споделя Добрев за здравето си тогава: "Не съм спирал да спортувам след края на каиерата си, но само за себе си, без да се състезавам. Тази година направих с мой приятел строителна фирма в Пловдив. Сега се занимавам със строителство. За развлечение спортувам – фитнес, бокс, бягане. Ходя на лов и риболов."

Какво е лошото наследство, което ви остави спортът вдигане на тежести? Все пак през ръцете ви са минавали по 20 тона щанги на ден. - "Даже 30 тона съм вдигал на ден. Смятал съм си ги. Травмите са много, наистина. Затова доста спортисти не влизат в залата, след като приключат кариерата си. Аз не направих тази грешка. Ако бях спрял тотално, щях да бъда още по-зле. Тренирам по малко всеки ден и така се чувствам по-добре и физически, и психически. Да, пак ме болят колената и кръстът, имам дискови хернии, но е търпимо. Не е като преди – не можех да си обуя чорапите. Важно е човек да не се остави да се обездвижи, независимо на колко години е."

Като изключим спортните травми, налагало ли се е да влизате в болница? - "Слава Богу, не. Здрав съм. Още съм на 33 години. Може би с времето ще се обадят някои проблеми. Преди 12 години имах спортна хипертония, пиех си хапчетата за високо кръвно налягане и тренирах. От професионалния спорт винаги има последствия, независимо дали ще се проявят сега или след 15–20 години. В момента ползвам хомеопатични лекарства. Чувствам се добре – и тренирам, и бягам, и се боксирам."

related

Спорт 1971677789792258069

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item