stoineff

Лувъра изложи тракийските съкровища на България

Българското Тракийско съкровище огря с пълния си блясък най-известния музей в света. Мегаизложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България” официално беше открита от премиера Бойко Борисов вчера. Експозицията е разположена в 4 зали в крилото „Ришельо” на Лувъра, пише в. "Монитор".

Най-важното културно събитие бе подготвяно от години и стана възможно благодарение усилията на Франция и България. Старт на мащабната експозиция, която представя най-големите археологическите открития, дадоха още министърът на културата на Република България Вежди Рашидов и г-жа Фльор Пелерен, министър на културата и комуникациите на Република Франция. Сред почетните гости, поканени на откриването, бяха генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева и певицата от български произход Силви Вартан.

Лувъра изложи тракийските съкровища на БългарияДнес ще има и второ откриване на изложбата. На него са поканени Дружеството приятели на Лувъра, както и директорите на 17-те български музея, предоставили свои експонати. Ще присъстват и спонсорите, дали подкрепа за две изложби от Лувъра в Пловдив и София. За посетителите ще има трето откриване – то е утре, когато експозицията отваря врати. Тя ще продължи до 20 юли, цената на билета е 12 евро и важи за цялата експозиция на музея. Луксозният каталог с шедьоврите на античните ювелири, намерени по нашите земи, струва 39 евро.

Първоначалните прогнози са за 4 млн. посетители и най-вероятно тази цифра ще бъде надхвърлена, защото вече се проявява огромен интерес към изложбата, съобщиха първите свидетели на нашето участие в Париж. Има специални преференции за безработните, които влизат гратис или с отстъпки. Децата и учениците са с безплатен вход, което им създава навика те да посещават музеи и да продължат да го правят след като завършат.

В изложбата участват 1629 експоната от 17 български музея и 20 експоната от Лувъра и 11 други културни института, сред които са и Британският музей и Музеят Прадо. Основен акцент в експозицията е уникалният шедьовър на античното изкуство – бронзовата глава на тракийския цар Севт III. Преди да пристъпи в залите, зрителят ще премине през зала І, в която са представени гръцки вази и живописни платна, разказващи митологичния епос на Древна Тракия –– чрез историята на Орфей и цар Резос, както и тази на нейните митични царе Терей, Ликург, Диомед. В зала ІІ са разположени свидетелствата за издигането на тракийската аристокрация разполагаща с невиждано до този момент богатство - това са гробните дарове от богатите погребения на тракийски аристократи, скрити под надгробни могили, понякога с внушителни размери.

Лувъра изложи тракийските съкровища на България


В Лувъра те са показани с инвентара на погребението на знатна тракийка от могилата Мушовица от некропола при Дуванлий, както и от известните войнски погребения от Калояново-Чернозем от същия некропол и от Златиница-Маломирово.

В зала ІІІ за първи път в чужбина ще бъде представен целият инвентар от царската гробница на Севт ІІІ, открит в могилата “Голяма Косматка” край Казанлък. В зала ІV присъстват различни тематични фокуси на изложбата. Тракийският град – като занаятчийски и търговски център (Пистирос), или като царски град (Севтополис), е представен чрез каменните надписи на гръцки език на неговата администрация. Друг тематичен кръг на изложбата е посветен на културата на гети и трибали чрез находки от гетската столица Хелис и нейния царски некропол (златните дарове от Голямата могила при Свещари). Тук са експонирани известните съкровища от Борово и Летница, съдове от

Рогозенското съкровище, както и златният лавров венец и прочутият наколенник от Могиланската могила във Враца, който в продължение на 7 месеца беше реставриран. В централната част на залата блести златното съкровище от Панагюрище представящо не само богатството на тракийските царе от второто Одриско царство, но и Тракия като част от голямото семейство на елинистическия свят.

Дейностите по цялостната организация на българското участие се осъществяваха под ръководството на проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. Значителен принос за изложбата оказаха редица служители на Министерство на културата на Република България и Френския институт в България, като следва специално да бъдат отчетени усилията на г-н Давид Вейзман, културно аташе на Франция и Екатерина Джумалиева, координатор на изложбата от българска страна.

Договориха се за борба с трафика на ценности


Авторските права на българските артисти във Франция и на френските у нас занапред ще бъдат гарантирани от специален документ. Вчера министърът на културата Вежди Рашидов и Фльор Пелерен подписаха съвместна Декларация за защита на авторските права и на културното наследство.

Двамата се разбраха и да подновят за още пет години Споразумението между България и Лувъра, чийто първоначален срок е до 2016-а. С типичната френска изисканост г-жа Пелегрен похвали българския министър за изграждането на новата Национална галерия „Квадрат 500” в София. Тя и изрази готовност някои от големите музеи в Париж като „Гран Пале” и Музеят „Д'Орсе” да си сътрудничат с най-новия български музей.

Двамата министри договориха по-активно сътрудничество и между националните филмови центрове на двете страни по повод 100-годишнината на българското кино. Министър Пелерен прие предложението на министър Рашидов България и Франция да подпишат споразумение за борба с нелегалния трафик на културни ценности.

Хорист от „Йоан Кукузел” писна за хонорари


Сред съпътстващите събития на българското представяне в Париж е и утрешният концерт на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел Ангелогласният” в прочутата катедрала „Нотр дам”. В навечерието на проявата обаче тенорът Георги Петров публикува във Фейсбук открито писмо до министъра на културата Вежди Рашидов. В него певецът недоволства от мизерните според него 35 евро командировъчни.

От Министерството на културата уточниха, че размерът на командировъчните е еднакъв за всички и се определя по силата на наредбата за служебните пътувания в чужбина. „С 35 евро командировъчни е цялата наша делегация. Ние сме осигурили транспорта, храната, нощувките. А от Нотр Дам дьо Пари поеха цялата реклама за концерта на „Йоан Кукузел”, обявиха от Министерството на културата. Засега останалите певци от ансамбъла не се присъединяват към протеста на колегата си.

related

новини 670354267080984608

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item