stoineff

Майки на прегазени деца блокират Цветан Пъков в съда

Родители на деца, загинали или пострадали при катастрофи, готвят блокада на съдебната палата днес. Те ще настояват да бъдат допуснати в залата, в която магистратите от Апелативния съд ще гледат мярката за неотклонение на Цветан Пъков, съобщава „Марица“.
Пъков е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост на 6-годишния Петьо Гевеченов от Панагюрище. На 14 април детенцето бе сгазено от джип, управляван от Пъков на главната улица в града.

„Настояваме не само за по-строги наказания на водачите, убиващи по пътя, но и за прекратяване на нехайството на институциите, които реагират едва след като стане трагедия“, коментира Ева Попова, координатор на фондация „Безопасни улици от Валя“. Сдружението бе един от организаторите на мирния протест в Пловдив във вторник на площад „Съединение“ под мотото „Стига убийства на пътя. Сбогом, Пепи“.

Над 300 пловдивчани се събраха на протест срещу войната по пътищата. В момента под тепетата се събира подписка за промяна в закона с искане за по-високи наказания при смърт в катастрофа. 500 души вече са я подкрепили. На мирния протест бяха дошли и родителите на малкия Петьо - майката Десислава и бащата Петър. „Ако всички сме заедно, ще успеем да спрем безумията по пътищата“, през сълзи заявиха родителите.

„Нашата цел е не само по-строгите наказания, но и по-бързото правосъдие в тези случаи. Те не са чак толкова сложни от правна гледна точка, затова процесът срещу шофьорите убийци по пътя трябва да е най-много една година“, коментира още Ева Попова.

Фондацията „Безопасни улици от Валя“ организира в събота в София и Бургас две шествия под мотото „Не поставяйте под риск живота ни“. Те ще бъдат насочени не толкова срещу законите и съдебната система, а към институциите, които трябва да вземат мерки за безопасност на пътя. „Не може, когато е станала трагедията, общината в Панагюрище да сформира комисия, която да изследва проблемните участъци в града и взема мерки за намаляване на скоростта“, коментира още Ева Попова.

related

Пловдив 3768094887659569591

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item