stoineff

Агенция "Фич" понижи рейтинга на българската Първа инвестиционна банка (ПИБ)

Агенция "Фич" понижи рейтинга на българската Първа инвестиционна банка (ПИБ) от "BB-" на "B-" със стабилна перспектива. 

Според скалата на агенцията това означава, че финансовата ситуация на банката може да варира значително.


Намаленият рейтинг на ПИБ, която получи държавна подкрепа заради ликвидни проблеми през лятото на миналата година, отразява виждането на "Фич" за слабости в корпоративното управление. Понижението се дължи и на концентрацията на кредити, влошеното качество на активите и слабата рентабилност. Все пак платежоспособността на банката се е повишила заради по-голямото покритие на лошите кредити и увеличаването на резервите, пише в съобщението на "Фич".

От рейтинговата агенция отбелязват, че ликвидността на ПИБ към момента е задоволителна. Положително е и че банката прилага план за преструктуриране, изискан и одобрен от Европейската комисия при отпускането на държавна помощ за финансовата институция. Отбелязва се обаче, че резултатите от прилагането на този план ще дойдат не веднага, а в средносрочен план. Основният положителен ефект от плана за преструктуриране ще е намаляване на риска при новите кредити, отпускани от банката. Остава рискът от старите експозиции с голям размер и дългосрочен характер.

ПИБ първоначално получи от дърлжавата помощ в размер на 1.23 млрд. лв. под формата на депозит през лятото на миналата година. Държавният влог изтече в края на ноември и Европейската комисия позволи помощта да бъде удължена с още 18 месеца, но под формата на депозит за 900 млн. лв. Срещу подкрепата банката трябваше да представи план за преструктуриране, да затегне рисковите условия за отпускане на кредити и да подобри управлението си. Междувременно в сайта "Бивол" беше публикуван материал, според който голяма част от кредитите, отпуснати от банката са към фирми, регистрирани в офшорни зони и свързани непряко със собствениците на финансовата институция Цеко минев и Ивайло Мутафчиев.

Освен рейтинга на българската ПИБ, "Фич" понижи рейтинга на над 20 банки от еврозоната. Решението засегна редица големи финансови институции в Германия, Италия, Испания, Португалия, Австрия.

Агенцията понижи с една степен до "А" от "А+" кредитния рейтинг на Дойчебанк, която е втората по размер на активи банка в Европа, и с цели две степени до ВВВ рейтинга на кредитния рейтинг на Комерцбанк.

С по-нисък рейтинг са и италианската банка Banca Monte dei Paschi di Siena, както и на три големи банкови институции в Австрия (Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International AG и Volksbanken-Verbund) с оглед техни експозиции в Русия и Украйна.

Кредитната агенция понижи рейтинга и на голямата британска банка Royal Bank of Scotland до "ВВВ+".

Понижението на кредитните рейтинги на редица европейски банкови институции от страна на "Фич" следва аналогична стъпка, която агенция "Стандард енд Пуърс" предприе през февруари.

related

новини бг 4139690532543853335

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item