stoineff

Станишев остава председател на ПЕС още две години и половина

sergej-stanishev-pes

Бившият премиер Сергей Станишев ще ръководи Партията на европейските социалисти (ПЕС) още две години и половина, след като единственият му конкурент за поста – испанецът Eнрике Барон Креспо оттегли кандидатурата си, минути преди гласуването за лидер, съобщи БНТ.

71-годишният бивш транспортен министър на Испания обявил, че е решил да не се бори за поста, след като от разговорите, преди Конгреса на втората по големина партия в Европа, усетил огромната подкрепа за досегашния лидер. Кандидатурата на Креспо се тълкуваше като отчаян ход от страна на испанската левица, която е в криза, при възхода на лявоцентристката партия "Подемос".

Формалното гласуване на кандидатурата на Сергей Станишев е по-късно тази вечер. В речта си пред делегатите лидерът на ПЕС обяви, че е направил открита и прозрачна кампания за преизбирането си като президент в интернет и в социалните мрежи. "Изключително съм благодарен на онези 150 000 граждани на Европа, които посетиха моята уеб страница, както и на близо 46 000 свои последователи във Фейсбук", каза Станишев.

Минути след изборът на Станишев в страницата си във "Фейсбук" председателят на БСП Михаил Миков обяви, че изборът е важен, защото българин ще води социалистическа и социалдемократическа Европа във времена на големи изпитания за левицата. "Човек с политическия опит и волята на Сергей може да изпълни тази своя отговорност по правилния начин", казва още Миков.

Иначе в Будапеща Сергей Станишев лансира няколко нови идеи. Първата е създаване на Политически координационен съвет към ПЕС, в който да участват председателят на ЕП, председателят на парламентарната група на социалистите и демократите, левите комисари и лидерите на партии, президентите на ПЕС-Жени, на Фондацията, на младежката организация (YES), представителите ни в Комитета на регионите и другите асоциирани организации.

"Нуждаем се от нови идеи, от енергия и самочувствие, от нови отговори за бъдещето на европейската социалдемокрация. За да сме убедителни пред хората и да спечелим тяхното доверие. Затова искам да инициирам създаването на Консултативен обществен съвет към ПЕС, в който да поканя уважавани и значими фигури от европейското ляво семейство", обяви Станишев.

Той предложи и две конкретни идеи - детска гаранция и Индекс на демокрацията в ЕС.
"По примера на Младежката гаранция можем да предложим средства от Европейския социален фонд да отидат за борба с детската бедност, за детско здравеопазване и образование, за удължаване на периода на платеното майчинство", каза лидерът на ПЕС.

Индексът за демокрация в ЕС пък ще мери дали държавите-членки съблюдават общите ценности на ЕС и дали зачитат основните права. Това било нужно, за да се защитят европейските граждани и демокрацията.

related

Политика 2672931490812965374

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item