stoineff

Гърция е изправена пред неразрешима дилема


Гръцкият премиер Алексис Ципрас е излязъл да говори по телефона за излизането от Еврозоната. Това се е случило преди минути, предаде от Брюксел репортер на Нова телевизия. Най-вероятно премиерът на южната ни съседка ще търси подкрепа за позицията си за тежкото решение, предполагат запознати.

Страната му е изправена пред непосилна сделка. А тя е следната – до сряда вечерта Гърция трябва да направи много сериозни реформи, които не успя да направи през последните 5 години. Трябва да приеме нов НПК, който да улесни процедурите по несъстоятелност. Другото условие – Гърция да заложи собственост във фонд, който да бъде регистриран в Люксембург.

Разговорите в Брюксел продължават 14-ти час. Към момента около 10 страни в Еврозоната са склонни да приемат идеята за излизането на Гърция.

В същото време пратеникът на bTV в Атина съобщи, че тази сутрин истерията пред банкоматите се е разпалила с нова сила. Седмицата започва с опашки, след като стана ясно, че банките няма да отворят скоро.

Вариантите пред Гърция:


1. Орязване на пенсиите, вдигате данъците, приемане и писане на  нов гражданско-процесуален кодекс, смяна на закона за статистиката, слагане на конституционни тавани на дълга и дефицита (всичко това до сряда, за да започнат преговорите); при тях трябва да бъде разрешен проблема с  колективните уволнения, либерализация на търговията, приватизация на електроразпределението, продажбата на  имуществото на длъжниците с лоши кредити и залог от  гръцки държавни активи за 50 млрд. евро (28% от БВП) в управляван в ЕС фонд, регистриран в Люксембург, които могат да се  продават за погасяване дълга на Гърция към ЕС. В случай, че това се случи Гърция ще получи нов заем от 82 милиарда евро, 25 милиарда от които, за банковата система, и 12 милиарда - за плащане на вноските по дълга за юли и август. И ако това се случи, има вероятност да бъде разсрочен дълга, но не може и да става дума за ново опростяване.

2. Другия вариант е Гърция да бъде извадена пет години  от Еврозоната, където официалните кредитори ще трябва да преструктурират дълга. Пък след пет години ...

related

новини 3724728794180896552

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item