stoineff

Пускат в обръщение монета от 2 лв.

2leva
Пускат в обръщение монета от 2 лв.

Въвеждането в обращение на монетите от 2 лева ще бъде по-удобнo за ползване от банкнотите, убеден е финансистът и бивш подуправител на БНБ Емил Хърсев. Пред България Он Ер той заяви, че въвеждането на смяната дори е закъсняла.

Първите заготовки за железните двулевки, изработени в монетния двор на Финландия, би трябвало вече да са пристигнали в БНБ.

Новата монета от 2 лева ще бъде произведена в 12 милиона екземпляра. За целта ще бъдат изразходвани 108 тона метал. Прогнозната стойност на поръчката за металните двулевки е близо 9 млн. лева без ДДС. Монетите от 2 лева ще са с лика на Паисий Хилендарски, който е отпечатан и на банкнотите.

Сеченето на монетите беше предвидено за тази година. Освен че произвеждането на железните двулевки е закъсняло, Емил Хърсев смята, че е време да се въведе монета на стойност 5 лева.

"Монетите са доста по-скъпи от книжните пари за един и същи номинал, само че имат много по-голямо обращение без да се повреждат", обясни Хърсев.

Освен финановите среди, хората също не смятат, че ще имат проблем с железните двулевки.

"Повече ще ни тежи в портмонето сигурно. Може и да е за добре. Няма да се хабят толкова бързо и лесно", коментира мъж.

Последната монета от 2 лева трябва да бъде изработена до края на 2018 г. Това е годината, в която България може да въведе еврото. Тогава новите двулевки, както и всички останали монети, ще се претопят.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/business/2015/08/11/za-novite-ni-dvulevki-shte-otidat-108-tona-metal.272901

related

новини бг 8465874932367524991

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item