stoineff

Ето как изглежда човек оцелял след ядрен взрив

Крехкото 86-годишно тяло на Сумитери Танигучи е покрито с белези, които пресичат кожата му вече 70 години. 

Възрастният мъж е един от десетките хиляди жертви на атомния взрив, унищожил японския пристанищен град Нагасаки на 9 август 1945 година.

Той все още не може да изправи напълно лявата си ръка, докато всяка сутрин съпругата му натрива с овлажняващ мехлем белезите, за да намали дразненето. Три от ребрата му са почти изгнили след атаката и продължават да притискат белите му дробове, оставяйки неестествени вдлъбнатини и отоци в мършавия му гърди




Сумитери е решил да покаже белезите си в рамките на работата на група на оцелелите от Нагасаки, която той ръководи, за освобождаването на света от ядрените оръжия. Той и неговите съмишленици се надяват, че никой никога повече няма да преживее болката на ядрени взрив.

Танагучи е бил само на 16, когато петтонната бомба „Дебелака” се взривява на 500 метра над родния му град. Нагасаки е един от най-популярните пристанища в страната, осигуряващо жизненоважния транспорт до Шанхай.

Силния взрив съборил Танагучи, който работел като куриер, от колелото му на земята. Той се е намирал само на километър и половина от епицентъра на взрива, убил над 70 000 души.


Зашеметен от експлозията той се е скитал безцелно по улиците на разрушения град цели три дни без да знае колко сериозни са неговите рани. Той е чувства, че нещо го дращи като шкурка по гърба, раменете и ръцете. По-късно осъзнава, че това е неговата собствена кожа. След като бил спасен, той прекарва 21 месеца в лежане на легло по корем, лекувайки ужасните си рани на гърба от които дори стърчали неговите кости.

Днес в Нагасаки ще се проведат паметни мероприятия, посветени на 70-годишнината от атомната бомбардировка над града. Паметната церемония ще започне в Парка на Мира в 11:02 часа местно време. Именно в този момент преди 70 години е избухналата атомната бомба, хвърлена от американски стратегически бомбардировач В-29. На територията на цяла Япония ще бъде отбелязана минута мълчание, след което речи ще произнесат кметът на Нагасаки Томихиса Тауе и премиерът Шиндзо Абе. В небето над града ще бъде пуснало ято бели гълъби.


Мероприятия по отбелязването на 70-тата годишнина от атомната бомба, разрушила японския град Нагасаки и отнела живота на над 70 хиляди души, се очаква да се проведат по целия свят. В четвъртък подобни мероприятия бяха проведени за да се отбележи годишнината от атомната бомбардировка на Хирошима, при която са загинали над 140 хиляди души. Двете бомбардировки са имали за цел да сложат край на Втората световна война и Япония се е предала скоро след тях.

Католическата общност в Нагасаки, най-голямата в Япония е била пострадала особено тежко при атомната бомбардировка, когато катедралата „Ураками“ се срутила върху богомолците по време на църковна служба. Главата на статуята на Богородица , открита сред руините на катедралата, сега е изложена във възстановения храм и ще бъде изнесена за шествие по улиците на Нагасаки, което се провежда всеки 9-ти август.

related

Свят 6207675981942697145

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item