stoineff

САЩ бомбандира болница на Лекари без граници” в Афганистан


Президентът на САЩ Барак Обама поднесе съболезнованията си на роднините на пострадалите и загиналите в бомбардировката на болницата на „Лекари без граници” в афганистанския град Кундуз. В същото време Обама призовава обществеността да се въздържа от окончателни изводи до приключването на официалното разследване на инцидента.
„От името на американския народ отправям моите най-дълбоки съболезнования на медицинските специалисти и цивилните граждани, убити и ранени при трагичния инцидент в болницата на „Лекари без граници“ в Кундуз“, се казва в официалното изявление на Белия дом.

„Министерството на отбраната започна цялостно разследване. Нека изчакаме резултатите от него, преди да правим окончателни изводи за обстоятелствата около тази трагедия. Помолих министерството на отбраната да ме държи в течение на разследването и очаквам всички фактори и обстоятелства да бъдат отчетени”, се казва в заявлението на Обама.

Според последни данни, при погрешното унищожително бомбардиране на болницата в Кундуз загинаха 16 души, след които 9 щатни служители и 7 пациента, включително и 3 деца. Сред ранените са 19 лекари и сестри и 18 пациенти.
Малко след полунощ травматологичният център на болница на международната организация „Лекари без граница” в североизточния афганистански град Кундуз, е бомбардиран и частично разрушен от авиацията на САЩ. В сградата се намирали около 200 души, трима служители са загинали, над 30 са изчезнали безследно. Съобщението е на сайта на организацията.

От НАТО са заявили, че не е изключено инцидентът да е следствие на удар на силите на САЩ, предаде агенция Франс Прес.

В момента на бомбардировката в болницата се намирали 105 пациенти и представители на обслужващия персонал, около 80 служители на „Лекари без граница” от Афганистан и други страни.

„Лекари без граница” оказват помощ в четири възлови болници в Афганистан: в Кабул и съседния югоизточен Хост, в югозападния Лашкаргах и в северния Кундуз. През 2014 г. тези болници са извършили около 2000 операции и над 300 хиляди консултации, приели са 40 хиляди родилки.

related

Свят 8124199378354066520

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item