stoineff

СБ. Само 2 % българи живеят под прага на бедността

bedni-bulgari


Бедността в България ще продължава да намалява, но с по-бавни темпове, прогнозира пред БНР Каролина Санчес-Парамо от Световната банка. 

Страната ни попада в региона на Европа и Централна Азия, където повече от 4 млн. души живеят с доходи под един долар и 90 цента на ден, което е новата линия на бедност за целия свят.

Специално за нашия регион линията на бедност е малко по-висока - 2,50 долара на ден, сочи анализ на СБ.

Според Санчес-Парамо в България нивото на бедност ще продължи да намалява. Спрямо ситуацията в целия свят бедността в страната е на много ниско ниво.

Ние изчислихме, че линията на бедност е 1,90 долара на ден, а в България под два процента от населението живее с толкова малко средства. Това е наистина ниско ниво на бедността. Както знаете, на регионален принцип ние използваме различни линии на бедността, защото в тях се отчитат специфичният контекст на всеки отделен регион и на държавите в него, бизнес климатът и останалите индикатори, които влияят върху бедността, каза Парамо.

Според анализа за целия регион линията на бедност е по-висока от общата за света - т.е. 2,5 долара на ден. В Европа и Централна Азия, според изчисленията за 2015 г. 1,7 % от населението живее с по-малко от 1,90 долара на ден, което означава 4,4 млн. души, изтъкна Парамо.

Кризата с бежанците не бива да се разглежда като фактор, който ще увеличи бедността в Европа, допълни Каролина Санчес - Парамо. Въпреки трудната ситуация в света и забавящия се икономически растеж, все по-малко хора ще живеят в бедност.

related

Политика 2848089847453818335

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item