stoineff

Децата не се страхуват от змии

Представете си, че детето ви е останало само в стая, в която има змия и паяк. Дали те ще си играят с тези същества или изобщо биха им обърнали внимание?


Това не е хипотетичен въпрос. Изследователи, провеждащи ново научно изследване, фокусирано върху човешките страхове, денонощно умуват над този въпрос. Вече се знае, че бебетата намират истинските животни за много по-интересни от плюшените.

Наскоро учените са открили, че този интерес е все така буден дори да става дума за змии или насекоми. Проучването дава отговор на въпросите за природата на страха и за страховете изобщо - кога се появяват и какво ги провокира.

Страхът от влечуги и особено от змии е един от най-разпространените на планетата, това твърди Джуди ДеЛоах от Университета на Вирджиния в Шарлътсвил, САЩ. Най-разпространеният възглед е, че много хора имат вроден този страх. Знанието за това, че някои от змиите имат смъртоносна отрова, поражда първичната ни реакция към тях.

По време на изследването показвали на 11-месечно бебе снимка на змия. В зависимост дали снимката им е представена с весел тон или такъв, издаващ уплаха, бебето реагирало различно. Изследователите наблюдавали бебешки реакции, докато им пускали филмчета за влечуги. Тук отново била изпробвана комбинацията със звуците на уплашени човешки гласове, но бебетата не показвали с нищо, че ги е страх от змиите, дори когато картинката била придружена с писъци и плах шепот.

"Всъщност първоначалната реакция на децата е доста спокойна - сърдечният им ритъм не се ускорява и не реагират никак буйно на видяното. Змиите от видеото са им толкова интересни, че те просто ги съзерцават и изглежда тази картина не събужда страх у тях."

Учените очаквали подобен резултат. И още нещо много любопитно - малките, както на Хомо сапиенс, така и на маймуните, показват много по-жив интерес към змиите, отколкото бебетата на други видове живи същества.

Учените са изследвали и реакциите на деца, които гледат много бързо сменящи се снимки. Дойде ли ред на змията, те тутакси ококорват очички.

Страхът от змии е културно обусловен, смятат изследователите:

"Докато наблюдавахме различните реакции на децата към змиите, ние разбрахме, че този страх не е загнезден поначало у всеки човек - той не се наблюдава изобщо в ранно развитие."

Това според изследователите е добра новина, тъй като фактът, че не се раждаме със страхове, всъщност е нещо положително. Култивираме ги в етапите на развитие, когато постепенно разбираме кои явления са опасни за нас.

Може би истината за това ни загатват и древните митове и легенди. Героят от древногръцката митология Херкулес още в люлката си се изправил с опасните влечуги. Богинята Хера искала да го убие и изпратила в люлката му две змии. Херкулес обаче без страх ги грабнал и удушил.

related

новини 4820535140012135261

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item