stoineff

Откриха диаманти с изключителна твърдост в метеоритен кратер


Любопитно откритие са направили учените от Института по геология и минералогия на СО РАН и Новосибирския държавен университет.


Те са изследвали диаманти, открити още през 70-те години в метеоритния кратер Попигай – в Крайния север на границата на Якутия и Красноярския край – и са изяснили, че те са по-твърди от обичайните диаманти, по-добре режат и притежават по-високи абразивни свойства, съобщава ТАСС.

Кратерът Попигай се е образувал още преди 35 млн. години, когато на Земята паднал огромен метеорит. В резултат на удара се образувала дупка с диаметър сто километра. Тъй като скалите в тази област са богати на графит, в кратера се е образувало голямо количество диаманти. За първи път съветски геолози ги открили през 70-те години, но техният добив бил сметнат за нерентабилен. Новите изследвания на учените могат да преобърнат представите за ценността на находището.

Оказало се, че "космическите" диаманти са "слепени" от малки зрънца, благодарение на което те се отличават по свойства от обикновените технически диаманти. Те са по-твърди и могат да служат по-дълго например в сонди за пробиване.

"Направени са предварителни оценки на запасите в някои участъци на Попигайския кратер. Оказва се, че запасите на диаманти са огромни. Нашите учени са обосновали промишленото значение на тези диаманти – казва водещият научен сътрудник на института Константин Литасов. – Увеличението на времето за работа на сондите дори с 20 процента дава огромна полза и заедно с икономистите изследователите смятат, че ако това находище се разработи, икономическата полза ще се изчислява на милиарди долари."

related

новини 5236977702975544632

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item