stoineff

Чудовщно Ел Ниньо ще промени световния климат през следващите 6 - 8 месеца

Феноменът Ел Ниньо тази година ще бъде най-мощният в историята.

 Експертите се надяваха той да се разрази към края на годината, но рязко покачващите се температури в Тихия океан сочат, че това ще стане до няколко дни, пише „Дейли Експрес”.
Ел Ниньо е сложно климатично явление, което се повтаря в период от две до осем години. То е периодично затопляне на водите в източната екваториалната част на Тихия океан, което повишава температурите по целия свят. Предизвиква бури, наводнение, но и суша, оказвайки огромно влияние не само в тропичните части на Тихия океан и в околните страни, но и Атлантически и Индийски океан.

Последствията от тазгодишната поява на феномена могат да бъдат катастрофални. Преди 6 години заради него Великобритания преживя най-тежката си зима, която скова страната от декември до март. Тогава летищата бяха затворени с дни, а над 25 000 души загинаха.

В САЩ също очакват големи проблеми, тежка зима и блокиране на транспорта. Според американски експерти, положението ще се влоши, тъй като течението Гълфстрийм, което носи топли води в Атлантическия океан от САЩ към Европа, отслабва все повече. „Ще има наистина смразяващи моменти тази зима заради температурата на земята, която ще е по-ниска от средната, и на практика изчезналия Гълфстрийм”, обяснява метеорологът Джеймс Мадън.

Експертите са единодушни, че ще настъпи арктически студ. Сняг ще вали в части от американския континент, за които това не е типично.

„Влиянието дори от минимално покачване на температурите е много драматично. Покачването с половин градус се счита за събитие, свързано с Ел Ниньо. Досега имаме покачване от 2 градуса и половина”, обясни ученият Ник Клингаман. Ако опасенията се сбъднат, най-лошо ще бъде времето в края на сезона – февруари.

Докато в източната част на Щатите и Великобритания се притесняват от сурова зима, очаква се един силен Ел Ниньо ще донесе дългоочакваните валежи в Калифорния, страдаща четвърта година от суша. „Може да видим валежи от 200% над средното. Очакваме изключително влажно време в Южна Калифорния”, посочи Бил Кройл от Калифорнийския департамент за водни ресурси”.

В други страни, ефектът му може да е обратен. В западните райони на Тихия океан Ел Ниньо създава високо атмосферно налягане, с което и суша и високи температури в големи райони на Австралия, Индонезия, а дори и Индия.

В Югоизточна Азия са силно притеснени, че смогът, който покрива региона, ще се влоши заради Ел Ниньо. Голяма част от Индонезия, Малайзия, Сингапур, Виетнам страдат от намалена видимост – пряк резултат от огромните горски пожари. Влажните дървета, които горят бавно при пожар, димят три пъти повече от обикновено. А с появата на феномена влажността рязко ще се повиши.

През 1997 година смогът, засилен от Ел Ниньо, причини смъртта на над 10 хил. души и нанесе щети за милиарди долари, засягайки земеделската продукция, транспорта, здравната система и т.н.

Според някои в известна степен непълни и противоречиви изследвания Ел Ниньо повлиява и климата на Канада, Америка и Австралия. Канадците се радват на по-мека зима, австралийците страдат от суша, Аржентина и Бразилия от по-влажно време. Край Корея и Япония пък има по-малко тропически бури.

Метеоролозите от Съединените щати, Япония и Австралия наблюдават температурите на морска повърхност в ключови области на Тихия океан, например, един район, наречен Niño 3.4 в източната екваториална част на Тихия океан. Те следят температурата на водата под повърхността на океана и атмосферното налягане, а след това въвеждат тази информация в прогнозните модели.

Тази година феноменът започна необичайно рано - през март, вместо през юни. Това се случи, защото още неизстиналата вода от миналогодишния слаб Ел Ниньо, ускори старта му тази година, посочи климатологът Антъни Барнстън.

Пикът на Ел Ниньо през 1997-1998 година нанесе щети върху имиществото по целия свят, оценени на 33 млрд. долара.

Редуването на Ел Ниньо и Ла Ниня през между две и седем години е наблюдавано, макар и с малки амплитуди, поне през последните три века, но има данни за наличие на силни колебания през ранния Холоцен, преди 10 хиляди години. Неблагоприятните ефекти на Ел Ниньо засягат цивилизацията на инките и може би довеждат до упадъка на Моче и други ранни култури в Перу. Някои изследвания свързват силна проява на Ел Ниньо през 1789-1793 година с лошите реколти в Европа, довели до Френската революция, а подобен ефект през 1876-1877 година - с най-смъртоносния масов глад през 19 век

related

Свят 1251658692660315716

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item