stoineff

Дете от Стара Загора получи високотехнологична инвалидна количка, която може да се управлява с мисъл
Фестивал „Хляб и Вино“ събра 1311 лева за електрическа количка на болно старозагорче
9-годишния Алекс Недков ще може да управлява количката с мисълта си, благодарение на свръхтехнология и софтуеър, дарени от неправителствената организация за високи технологии ZaraLab
Второто издание на Фестивал „Хляб и Вино“, организирано от Парк-Хотел „Стара Загора“, събра от такса „вход“ 1311 лв., които ще дари на 9-годишния Алекс Недков за закупуване на електрическа количка, с която страдащият от спинална мускулна атрофия малчуган да може да се придвижва сам. Сега Алекс има обикновена инвалидна количка, която се води задължително от придружител. Благотворителната инициатива на фестивала привлече много старозагорци, които пожелаха да помогнат финансово за закупуването на количката. На призива откликна и неправителствената организация ZaraLab, която обединява млади хора, занимаващи се с програмиране, електроника и високи технологии. Проектът на ZaraLab e да създадат за Алекс уникална количка, която той да може да управлява не само стандартно с джойстик, но и с...мисълта си. Звучи като научна фантастика, но идеята е напълно осъществима и вече работим по реализацията и, посочи Петко Петков от ZaraLab, който вече се е срещнал с Алекс и семейството му.

В конструирането на проекта Петков е привлякъл и друг старозагорец, който от няколко години работи в САЩ като главен администратор в Microsoft и конструирането на дронове, както и колеги, работещи в Англия. За създаването на уникалната количка ZaraLab вече привлича и други млади българи по света, занимаващи се с високи технологии. Ето какво обясни още за идеята си Петко Петков:

„Плана е да изработим карбоново шаси с два електромотора, а захранването да дава възможност за преход около 30 км с едно зареждане. Управлението ще бъде стандартно - с joystick, който ще бъде свързан към малък компютър тип Raspberry Pi . Тази машинка е доста мощна и има всички възможности на стандартен компютър, но използва много малко ток и се управлява лесно от деца. Към този контролер ще закачим и приемната част на иновативния сензор Emotiv Insight, чрез който количката ще може да бъде управлявана дори с човешка мисъл. Това е нова технология, разработвана от около 4-5 години.

Компанията обаче има проблем с интеграцията на сензора с Raspberry Pi и точно заради това ги помолихме да ни изпратят две бройки, за да я направим ние. Самият сензор има неограничени възможности, но е важно да се знае че това е само сензор. Ние ще „напишем“ програмата за управлението му и ще обучим Алекс как да работи с него. Мисля че хлапето знае най-добре какво точно трябва да прави сензора и как да работи. Ние можем само да го научим как се прави и смятам че ще му бъде забавно.“

Освен че ще дава възможност за управление на количката с мисълта, сензорът Emotiv Insight може да следи физическата кондиция и здравословното състояние на Алекс.
Ето как благородната инициатива на Втори фестивал „Хляб и Вино“ предизвика лавинообразна поредица от добри дела, които са на път както да направят малкия Алекс истински щастлив, така и да предизвикат създаването на уникална за България технология.

related

Технологии 1906778065526645740

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item