stoineff

На прага на война: Световните реакции по повод свалянето на руския самолет

На прага на война: Световните реакции по повод свалянето на руския самолет

Турската бойна авиация свали на границата със Сирия руски боен самолет, който е нарушил турското въздушно пространство. Според Кремъл обаче самолетът Су-24 със сигурност се е намирал над територията на Сирия.

Руският президент Владимир Путин заяви, че в момента на нападението руският Су-24 се намирал на височина 6 000 метра и е бил на 1 км от турската граница.

Инцидентът е първи случай на сваляне на руски или съветски самолет от страна членка на НАТО от 1950-те години насам.

НАТО свиква извънредно заседание заради сваления самолет

По искане на Турция НАТО свиква извънредно заседание на посланиците на 28-те страни, след като турски изтребители свалиха руски боен самолет Су-24 близо до границата със Сирия.

Путин: Свалянето на самолета е удар в гърба



Свалянето на руския самолет на турско-сирийската граница е „удар в гърба", каза руският президент Владимир Путин като допълни, че това ще има трагични последствия за руско-турските отношения.

Руският самолет е бил свален от ракета "въздух-въздух", изстреляна от турски изтребител Ф-16, каза още Путин. И допълни, че летателният апарат Су-24 не е заплашил Турция, а е провеждал операция срещу „Ислямска държава".

Турция се снабдява с петрол от завладените от терористите територии. Това заяви руският президент Владимир Путин.

Нападението срещу руския фронтови бомбардировач Су-24 е удар в гърба, който е нанесен на Русия от помощници на терористите.

„По друг начин аз не мога да определя това, което се случи", каза руският лидер и уточни, че руският бомбардировач е бил свален над територията на Сирия от ракета „въздух-въздух", изстреляна от турски изтребителФ-16. Руският боен самолет е летял на височина 6000 метра и е бил на разстояние 1 км от турската граница.

Турция свали руски боен самолет: първите световни реакции

Президентът Путин подчерта, че сваленият от турските ВВС руски боен самолет не е заплашвал Турция.

„При всички положения, нашият самолет по никакъв начин не са заплашвали Турция. Това е очевидно. Те са провеждали операция срещу терористите от „Ислямска държава", каза стопанинът на Кремъл, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че руският боен самолет е действал в планинската част на северна Латакия, „където са концентрирани бойци, които по произход са от Русия". „И в този смисъл летците са изпълнявали своята основна задача", каза още Путин, уточнявайки, че става дума за превантивни удари по терористите, които във всеки един момент могат да се върнат в Русия.

Турция свали руски боен самолет край сирийската граница (СНИМКИ/ВИДЕО)

Нападението срещу Су-24 ще има трагични последици за руско-турските отношения, предупреди Путин.

„Ние внимателно ще анализираме всичко, което се е случило. Днешните трагични събития ще имат сериозни последици за руско-турските отношения", каза той. Путин подчерта, че Русиявинаги се е отнасяла към Турция не просто като към близък съсед, а като към приятелска държава.

„Не знам на кого беше нужно това, което беше извършено днес. Във всеки случай не на нас", заключи руският президент.

Фактът, че Турция се обърна към НАТО след нападението на турските ВВС срещу руския Су-24, който участва в борбата срещу терористите в Сирия, изглежда като опит да се постави Северноатлантическия алианс в служба на терористите, каза руският президент.

Той отбеляза, че след инцидента с бомбардировача „вместо незабавно да се установи контакт с нас, доколкото ни е известно, турската страна се е обърнала към своите партньори от НАТОза обсъждане на този въпрос". „Все едно ние сме свалили турски самолет, а не те наш", изрази своето недоумение Путин.

Русия няма да търпи такива престъпления като нападението срещу руския Су-24. „Разбирам, че всяка държава има своите регионални интереси и ние винаги сме се отнасяли към тях с уважение. Но ние никога няма да търпим да се извършват такива престъпления като днешното", добави руският президент.



Той се надява, че международната общност все пак ще намери в себе си сили, за да се сплоти в борбата с общото зло - тероризма.

Руски депутат предложи прекратяване на дипломатическите отношения с Турция


Първият заместник-председател на комисията по международни въпроси на руската Държавна дума Леонид Калашников предложи прекратяване на дипломатическите отношения с Турция заради сваления руски изтребител, предаде ТАСС.

"Икономическите отношения с Турция незабавно да се замразят, а може би и дипломатическите отношения трябва да се прекратят за известно време", заяви Калашников за ТАСС.

Според Калашников Турция е свалила самолета в деня на срещата на Барак Обама с Франсоа Оланд, за да попречат за конструктивно решение в миротворческата операция в Сирия.

Сергей Лавров отмени посещението си в Турция


Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че няма да осъществи планираното си посещение в Турция на 25 ноември след свалянето от турска страна на руския военен самолет, предаде Ройтерс.

Лавров също така посъветва руснаците да не пътуват до Турция и каза, че заплахата от тероризъм там е не по-малка от тази в Египет, където руски пътнически самолет бе свален в резултат на бомбен атентат миналия месец, допълва Ройтерс.


Давутоглу: Турция ще направи "всичко необходимо", за да гарантира сигурността си


Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че Турция има право да отговори, ако въздушното й пространство е нарушено въпреки предупрежденията, предаде Ройтерс.

Давутоглу каза това, след като руски боен самолет бе свален от турски изтребители на турско-сирийската граница по-рано днес.

В реч в столицата Анкара премиерът подчерта, че светът трябва да знае, че Турция би направила "всичко необходимо", за да гарантира сигурността си.

Дамаск: Свалянето на руския изтребител е "крещяща агресия"

Сирия осъди като "крещяща агресия" срещу суверенитета й свалянето на руски военен самолет от съседна Турция в северната част на страната, предаде АФП.

"При крещяща агресия срещу суверенитета на Сирия, турската страна свали тази сутрин приятелски руски самолет над сирийска територия при връщането му от бойна мисия срещу групировката "Ислямска държава", заяви военен източник, цитиран от сирийската информационна агенция Сана.

"Това показва, че турското правителство е на страната на тероризма и оказва подкрепа на терористичните групи, които започнаха да търпят поражение под ударите на сирийската армия", посочи източникът.

Американските сили не са замесени в свалянето на самолета

Турските ни съюзници ни информираха, че техни военни самолети са свалили руски изтребител, навлязъл в турското въздушно пространство на границата със Сирия, но САЩ не са замесени в инцидента, заяви пожелал анонимност висш представител на американската отбрана, цитиран АФП. Източникът отказа повече коментари, посочва Ройтерс.

Доналд Туск призова за спокойни реакции след свалянето на самолета

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова за спокойни и хладнокръвни реакции на инцидента на турско-сирийската граница.

"В този опасен момент след свалянето на руския самолет всички трябва да останат хладнокръвни и спокойни", написа Туск в Twitter. За неделя е насрочена среща на върха между ЕС и Турция.

Лондон нарече свалянето на изтребителя "много сериозен инцидент"

Великобритания окачестви като "много сериозен инцидент" свалянето на руския боен самолет, предаде Ройтерс.

"Самолет на руските ВВС бе свален тази сутрин край турско-сирийската граница. Опитваме се бързо да научим още подробности", се казва в изявление на Форин офис. "Със сигурност това е много сериозен инцидент и ще бъде неразумно да коментираме, докато няма повече яснота по фактите", казаха от външното министерство в Лондон.

Британският премиер Дейвид Камерън призова за преки контакти между Русия и Турция относно сваления руски изтребител-бомбардировач, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Камерън настоятелно е препоръчал на турския премиер Ахмет Давутоглу да осигури пряка комуникация с Русия по този повод и това е станало по време на разговор с турския министър-председател, състоял се по-рано днес, каза говорителка на британския премиер.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призова Анкара и Москва към предпазливост, след свалянето на руски самолет от турската авиация, предаде АФП. „Надявам се, че предпазливостта и благоразумието доминират между тези две столици”, каза той.

Щайнмайер изрази безпокойство, че светлината на надеждата, която се е появила на преговорите във Виена за намиране на решение на сирийския конфликт е в процес на унищожение.

Инцидентът със сваления от турската армия руски Су-24 е сериозен, каза италианският външен министър Паоло Джентилони, цитиран от ТАСС. Министърът добави, че последствията от този инцидент засега остават неизвестни. Той изрази надежда, че случилото се няма да се отрази на дипломатическия процес за търсене на решение на конфликта в Сирия.



Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е сериозно обезпокоен от унищожаването на руския самолет от турските военни и смята, че инцидентът подчертава колко важна е координацията на борбата с тероризма в региона. Това заяви днес неговият говорител Стефан Дюжарик, цитиран от ТАСС.

„Генералният секретар смята, че днешният обезпокоителен развой на събитията подчертава колко важно е да има международно единство и сътрудничество в международните действия срещу екстремистите в региона, а също и спешната необходимост от съгласувано решение на трагичния конфликт в Сирия”, каза Дюжарик.

Говорителят посочи също, че Бан призовава „да бъдат взети спешни мерки за деескалация” на ситуацията, както и че се надява да бъде проведено надеждно и задълбочено разследване на инцидента, което „да позволи да се изясни случилото се и да помогне да бъде предотвратено повторението” на подобни инциденти.

Дюжарик напомни на всички страни, участващи във военни операции в Сирия, да вземат максимални мерки за предотвратяване на „непреднамерени последствия от своите действия”, както и „да направят всичко възможно за защита на мирните граждани”.

related

Свят 6636817716120719816

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item