stoineff

Оланд: Париж е жертва на масирана терористична атака!


Стрелба в ресторант в центъра на Париж, експлозии около "Стад дьо Франс" и заложническа криза в концертна зала - това са потвърдените информации за случващото се във френската столица.

Париж е жертва на организирана терористична атака, каза френският президент Франсоа Оланд и за първи път след 1945 година, обяви извънредно положение за цялата територия на страната. Военните са мобилизирани и помагат на полицията в района на инцидентите.


Съобщенията към 3 часа българско време са за над 112 жертви. За момента няма информации кой стои зад атаките, нито някой официално е поел отговорност за тях. Според съобщения на френската прокуратура са загинали и петима от нападателите.

В "Туитър" се появиха твърдения на очевидци, че извършителите на атаката в концертната зала "Батаклан" са крещели "Алах е велик" и "Това е за Сирия".

02:05 - "Дълбоко потресен съм от ужасяващите терористични нападения в Париж тази вече. Мислите ми са със семействата на жертвите, със засегнатите, с целия народ на Франция", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от "Ройтерс". "Ние сме силни и обединени срещу тероризма. Тероризмът никога няма да победи демокрацията", допълва той.

02:00 - Сайтът Франс 24 припомня, че в страната не е било обявявано извъредно положение, каквото президентът Франсоа Оланд въведе тази вечер, от 1945 година насам. Държавният глава на Франция свиква утре и Съветът за сигурност.

01:54 - Двамата мъже, атакували зала "Батаклан" са убити, твърди туит на телевизия BFM.TV.

Заложническата ситуация е приключена, съобщи "Ройтерс", като се позовава на същата телевизия. Един полицай е бил ранен. Според TF1 спасителните екипи изнасят десетки жертви от залата.

01:50 - Журналист на "Монд" съобщава, че до фасадата на концертната зала "Батаклан", където има заложници, е поставена стълба. Хора чакат, за да слязат по нея. Изглежда тече евакуация.

01:45 - Атаките в Париж са били седем, твърде вестник "Монд". Властите са наредили на телевизионните канали да спрат живите включвания от концертната зала "Батаклан", където има заложници.

01:43 - Започнаха да излизат част от заложниците от концертна зала "Батаклан". Разказите им за станалото там са ужасяващи. "Беше кланица", заяви Марк Купри пред репортер на английския вестник "Гардиън", след като бе освободен от залата. "Изглеждаше като бойно поле,имаше кръв навсякъде. Изглеждаше сякаш има поне двама нападатели, стреляха от балкона на залата. Всички се хвърлиха на земята. Мислех, че съм свършен, свършен. Бях ужасен, сигурно всички си мислехме това. Накрая няколко жандармеристи влязоха бавно, започнахме да се надигаме и имаше кръв абсолютно навсякъде. Полицията ни каза да бягаме".

Жером Бусе, друг посетител на клуба, разказва: "Концертът беше започнал. Бях в публиката и чух нещо като взрив. Беше шумно, но и гигът беше шумен и помислих, че е част от шоуто, мисля, че и другите помислиха това. Стрелбата започна, стори ми се, че видях поне двама души и тогава избягах. Изходите бяха ясно посочени и просто избягах. Имаше ранени, имаше много кръв, кръв навсякъде."


01:40 - Четири линии на метрото и автобуси, обслужващи 10 и 11 район на Париж, са спрени. Огромен брой таксита, с изключени броячи, извозват безплатно хората по домовете им. Живеещи в кварталите с престрелки се организират в социалните мрежи. С хаштаг #PorteOuverte (Отворени врати) те предлагат да приютят минувачите по улиците, за да не остават навън.

01:35 - Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че е "дълбоко шокирана" от атаките в петък вечер в Париж, при които загинаха десетки души и които по всяка вероятност са дело на терористи, гласи официално комюнике.

В същото време сайтът на вестник "Новел Обсерватьор" съобщи за 58 жертви, информацията още няма потвърждение от официален източник.

01:30 - Започва атака на специалните части на концертна зала "Батаклан", където се твърди че има между 60 и 100 заложници. На концерта в нея е имало над 200 души. Очевидци, казват пред "Ройтерс", че в последните минути там са чути пет експлозии.

01:25 Журналистът на France Inter Антоан Жину, цитиран от "Гардиън", твърди, че в "Батаклан" има около 60 заложници, от вътрешността на сградата се чуват експлозии в последните 20 минути. Една от експлозиите в близост до "Стад дьо Франс" е предизвикана от атентатор-камикадзе, съобщи "Франс прес".


01:05 - Изразяваме нашето дълбоко възмущение от атентатите в Париж и сме шокирани от жестокостта и бруталното посегателство върху мирни граждани, се казва в позицията на българския външен министър Даниел Митов.

01:00 Френският президент Франсоа Оланд заяви, че в Париж се провеждат "безпрецедентни терористични атаки". Той обяви, че във Франция се въвежда извънредно положение, а границите на страната са затворени. В 10 и 11 район на Париж, в които се намират обектите на атаката, са изпратени около 200 войници, които да обезопасят зоната.

related

новини 837051388374031620

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item