stoineff

Остър отговор: Русия изкара зенитните ракети


Русия ще изпрати зенитна ракетна система С-400 "Триумф" във военновъздушната база Хмеймим в Сирия, където е разположена руската авиационна групировка. Това съобщи днес пред колегиум на министерството на отбраната в Москва министърът Сергей Шойгу, предаде ТАСС.

Това става "по решение на върховния главнокомандващ с цел да се осигури противовъздушна отбрана по всички направления", уточни Шойгу. Ракетите С-400 са на въоръжение в руската армия от 2007 година.

Русия ще използва в Сирия всички средства "с цел подсигуряване на полетите", включително зенитни комплекси С-300, каза междувременно президентът на Русия Владимир Путин.

"Надявам се, че това, както и другите мерки ще бъдат достатъчни за да се гарантира сигурността на полетите", заяви Путин.

Руският ракетен крайцер "Москва", оборудван със зенитна система "Форт" - военноморски аналог на С-300, днес застъпи на бойно дежурство край бреговете на Латакия. Той е готов да унищожи всяка въздушна цел, потенциално опасна за руската авиация, заяви Шойгу.

"Освен това, всички по-нататъшни действия на ударната авиация ще се извършват само под прикритието на изтребители", добави руският министър.

Щурманът на руския самолет Су-24, свален вчера над Сирия, е спасен от специални армейски части на Русия и на Сирия и след 12-часовата операция е придвижен тази нощ в руска база - "жив и здрав", информира Шойгу. По предварителни данни пилотът на сваления Су-24 е загинал, убит е и морски пехотинец, участвал в спасителната операция с хеликоптери.

Руското министерство на отбраната ще предостави цялата необходима помощ на семействата на военните, загинали вчера в Сирия, увери Шойгу. Участниците в заседанието почетоха паметта им с едноминутно мълчание.

Екипажът на Су-24 и всички участници в операцията ще получат руски държавни награди, командирът на полета ще бъде удостоен посмъртно със званието Герой на Русия, съобщи президентът Путин.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/world/2015/11/25/ruski-raketni-sistemi-c-300-i-c-400-kym-siriia.284440

related

Свят 6764394460938950308

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item