stoineff

Сексът и съдът: Яневагейт


В последния публикуван от Биволъ епизод на #Яневагейт бившата шефка на Софийски градски съд съд споделя пред колежката си Румяна Ченалова и пред неизвестен мъж-юрист, че близкият приятел на Бойко Борисов, който “взел Рубин” я е посъветвал да се обади лично на премиера и да си се срещне с него, защото Бойко си искал..

От изповедта на Владимира Янева става ясно, че Александър Сталийски я посъветвал:


“Той си иска да се види с тебе и да си се разбере с тебе, така, че аз не мога да посреднича, съжалявам! Мога след като ти си говорила с него да го ръчкам после и да говоря..”.

Тук се намесва Ченалова с въпроса: “Ами ти защо не отидеш и да си говориш с него?” На което Янева отговаря простодушно: “Ами защото не искам.”

Тогава остана открита загадката защо Янева не иска да се срещне лично и да говори по своя проблем с Премиера, а предпочита посредничество на различни лица и евентуално СМС и Viber комуникация? Кое възпира от подобен контакт тогавашната шефка на най-големия съд в България?

„Опрасканата“ съдийка не искала да се среща с Бойко, защото се страхувала, че ще попадне в ситуация с твърде интимен и деликатен контекст. Янева силно се е притеснявала, че евентуалната провокирана среща и разговор с Премиера всъщност едва ли ще протекат в обичаен служебен и организационен контекст, какъвто подобава да бъдат между хора с голяма реална власт по тема, засягаща важен национален въпрос.

„Ти къв мислиш ще ми бъде разговора с него?“ – пита тя Ченалова.


„Че ме пита юридически правилно ли съм подписала СРС-та ли?“

Юридическата правилност на СРС-тата подписани от Янева (сред които и такива за подслушване на посолства), се е коментирала в по-ранен разговор на бившата шефка на СГС с главния прокурор Цацаров. След като Янева научава, че Борисов наредил да я „опраскат“ заради аферата „Червеи“, тя изтичала при Цацаров и подробно му е развила своите доводи защо смята, че не е извършила нарушение. Цацаров обещал да „завоалира“ нещата, но впоследствие натискът на Борисов станал много силен и се стигнало до „опраскването“ от ВСС. На 19 февруари т.г. съдебният съвет гласува да отстрани Янева от шефския пост и от съдебната система.

Седмица преди това да се случи обаче Янева си общувала с Бойко Борисов по СМС и по Вайбър и той я успокоил, че няма да я закачат, след като се изцепил в Брюксел, че заслужава 400 г. затвор. Членът на ВСС Димитър Узунов, който минава за протеже на Борисов й предал: „Току що ми се обади човекът от Брюксел и каза да не се притесняваш, че това изказване го е направил само за пред медиите, за 400-е години. Въобще да не го мислиш, да не се притесняваш“. От Брюксел Бойко дори й изпратил успокоителен СМС по Viber, в който я успокоил и дори предложил „да се разходят в парка“. Тя обаче не откликнала на призива.

Двусмисленият намек за тази разходка придобива съвсем реален релеф в интерпретацията на Янева, според която да се разговаря с Борисов е равносилно на това тя да се окаже обект на сексуално посегателство. Магистратката признава, че е имало интерес „преди 5 години“. Но това не й харесвало.

„Аз ако съм искала да преспя с Бойко съм щяла да преспя преди 5 години…

Ся зорлем да го правя пет години по-късно, просто, когато не искам, няма смисъл.“ – резюмира тя с Ченалова предмета на евентуалния си разговор с премиера за смекчаване на нейната зла участ.

Новата светлина на измеренията и методите на комуникация между Министър-председател и шеф на най-големия съд в България са безпрецедентни, особено за страна член на ЕС и НАТО. Тези изповеди на Янева обаче няма как да не наведат на спомен за избухналия сексуален скандал по време на първия мандат на ГЕРБ. Преди две години и половина известната тенесистка Сесил Каратанчева призна, че е станала обект на сексуални мераци от страна на Бойко Борисов, едва на 14 г. Баща й Радослав Каратанчев тогава дори беше категоричен, че Бойко Борисов е социопат. /тук/

Владимира Янева беше назначена за шеф на СГС след силен натиск от нейния „семеен приятел“ Цветан Цветанов през юни 2011 г. Година по-рано (май 2010 г.), тя беше единственият представител на съдебната власт в правителствена делегация начело с премиера Борисов, която посети Ватикана и се срещна с папата (виж тук).

В разговорите между Янева и Ченалова липсват коментари за това какво би ги питал Борисов за по-комплексни юридически и държавни въпроси като съдебната реформа. От продължението обаче става ясно, че лежерните преживявания покрай премиера са свързани с много по-сериозни въпроси за корупционни практики в упражняването на властта. До момента обаче няма знак, че прокуратурата и ВСС имат воля да проведат независимо и обективно разследване.

ВЯ: Аз ако съм искала да преспя с Бойко съм щяла да преспя преди 5 години.

ВЯ: Ся зорлем да го правя пет години по-късно, просто, когато не искам, няма смисъл.

ВЯ: Ся за кво трябва да отида да влизам в някаква ситуация, в която да се чудя ни напред, ни назад, да стане още по-лошо.

ВЯ: Няма смисъл си влизам в такава ситуация.

ВЯ: Ти къв мислиш ще ми бъде разговора с него?

ВЯ: Че ме пита юридически правилно ли съм подписала СРС-та ли?

Източник: https://bivol.bg/badapples-talking-12.html

related

Политика 6819857290008668626

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item