stoineff

Истинските имена на месеците на български език.


Имената на месеците, които използваме днес, са дошли от латински и приличат на тези, които се използват в повечето европейски езици. Това е станало с утвърждаването на общ календар. В миналото българите използвали и други наименования за месеците. Някои от тях са свързани с най-характерния за месеца празник, а други с промените във времето и природата през този период на годината:

ПРОСЕНЕЦ

СЕЧЕН

СУХИ

БРЕЗОВ

ЦВЕТЕН

ИЗОК

ЧРЪВЕН

ЗАРЕВ

РУЕН

ЛИСТОПАД

ГРУДЕН

СТУДЕН

 №Имена на латинскиИмена на съвременен българскиИмена на старобългарскиЗначение на имената на старобългарскиПредполагаеми имена на прабългарски (липсват източници)
1ianuariusЯнуарипросинец, колог, коложег, голям сечкомесецът на горящият дънералем
2februariusФевруарисъчен, сечко, малък сечкомесецът на страшния ледтутом
3martiusМартсухсухият месецчитем
4aprilisАприлбрязокмногоцветният месецтвирем
5maiusМайтръвен, тревентревистият месецвечем, сретен
6iuniusЮниизок, червеникчервеният месецшехтем
7iuliusЮличръвенъ, жетар, жътвар, сърпенмесецът на жътватасетем
8augustusАвгусторач, заревмесецът на орантаесем
9septemberСептемврируен, руйизобилният (плодороден) месецдевем
10octoberОктомврилистопадмесецът на падащите листаелем
11novemberНоемвригруденмесецът на грудкитеелнем
12decemberДекемвристуденстуденият месецалтом, алтем


Януари, кръстен на римския двулик бог Янус е ПРОСЕНЕЦ, означава нарастването на деня.
Февруари, идва от празника на очистването на тялото febria, в българския календар се е наричал СЕЧЕН, спомнете си Малък Сечко, въздухът сече, реже.

Март, месецът на бог Марс, на лат. Martius, в нашата традиция е наречен месец СУХИ.

Април има българското съответствие БРЕЗОВ. Наречен е на името на брезата, която цъфтяла в този период. На латински месецът е Aprilis от “aperio” – откривам.

Май по нашите земи се наричал ТРЕВЕН, още и ЦВЕТЕН, защото това е времето на растежа на тревата и цъфтежа на дървета и цветя. В Рим той приема името на божеството на растежа Maius.

Юни е наречен ИЗОК. Така се наричали скакалците, които нападали посевите. Латинското съответствие на този месец е Iunius. Предполага се, че е посветен на Юнона – богинята, покровителка на раждането.

Юли е ЧРЪВЕН и е приел наименованието на вид червеи, които се събирали през лятото и от които се получавала червена боя. В чест на Цезар този месец в Рим се нарича „Iulius”. По-рано неговото име било „квинтил”. Думата означава пети месец, като се брои от март.

Август е наречен ЗАРЕВ от глагола рева, зарева. Това е периода на разгонването на елените. През това време те издават специфични ревове. В римския календар този месец е посветен на Август и се нарича Augustus. По-ранното му име е sextilis (секстил) – шести месец от годината като се брои от Март.

Септември в българския календар се наричал РУЕН. Така се наричало растението смрадлика, което цъфти през есента. В Римския календар този месец се нарича September и означава редно число.

Октомври е ЛИСТОПАД, заради падането на листата на дърветата, в римския календар това е осмият месец - Octobrio.

Ноември е наречен ГРУДЕН, заради това, че земята през зимата е скована и става на грудки от студ, съответно деветия месец според римското название - Novebrio

Декември няма нужда от обяснение – той е просто СТУДЕН.

Не храня илюзии, че ще възвърнем някога тези хубави имена на месеците от годината в официалния ни календар, но поне да ги знаем, ей така, както казват - за обща култура, задето сме българи.




related

Любопитно 6841263872437607055

Публикуване на коментар

  1. На (пра)български липсват имена, понеже никога не ги е имало. Според древния календар на българите, имена са имали годините, а месеците са поредни числови понятия.

    ОтговорИзтриване

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item