stoineff

Колко струва времето ви?

Колко струва времето ви?

Тази тема е дълга така, че хората решили, че отговорът на въпроса е кратък и еднозначен по - добре да спрат да четат още сега.

За останалите ще започна с една съвременна притча:

СИН: Татко, може ли да ти задам един въпрос?
БАЩА: Разбира се, кажи?
СИН: Колко пари изкарваш на час от работа?
БАЩА: Това не е твоя работа, защо питаш?
СИН: Просто питам, моля те кажи ми.
БАЩА: 60 лева.
СИН (със сломена глава): Еее, добре.
БАЩА: Защо наведе глава?
СИН: Исках да те помоля да ми услужиш с 30 лева.
БАЩА: Ако единствената причина поради която искаш пари от мен е да си купиш от гадните играчки или нещо което е безполезно, тогава марш в стаята ти и си лягай да спиш!

/Синът тихо и спокойно влязъл в стаята си и затворил вратата. Бащата седнал на дивана и започнал да размишлява колко егоистичен и самовлюбен бил синът му, щом не оценява труда му с който изкарва тези пари. Час по-късно бащата се успокоил. Започнал да мисли трезво и осъзнал, че синът му не иска често пари, а щом сега е поискал 30 лева, значи трябва да има основателна причина да ги иска. Бащата отишъл до стаята на сина му./

БАЩА: Сине, спиш ли?
СИН: Не татко, буден съм.
БАЩА: Мислих по въпроса и осъзнах, че явно има причина да искаш тези пари, за това ето ти ги.

/Синът радостен подскочил, целунал баща си по бузата и му благодарил. Синът залегнал и изкарал касичка от под леглото му в която също имало пари, счупил я и събрал парите в ръка./

БАЩА: Защо са ти пари, след като вече имаш някакви?
СИН: Защото нямах достатъчно, но сега имам.

СИН: Татко, сега имам 60 лева. Може ли да купя малко от твоето време? Моля те прибери се утре по рано вкъщи. Бих искал да вечеряме заедно. 

Сега е времето и тези, които не разбраха за какво става дума да спрат да четат. Защото това е само увода.

Повечето хора (от тези, които все още четат) са си задавали въпросите: "Колко струва моето време?", "Парите могат ли да заменят пропуснатите моменти с приятелите и близките?"

За да получим част от отговорите ще разгледаме и една мисъл на Шопенхауер: „Обикновеният човек има само една грижа - как да убие времето си, а умният – как да го употреби."


86 400 секунди.

В един ден.  Всяка от тях изтича безвъзвратно - сега. Ако искате просто да я убиете ваша си работа, аз обаче ви казвам - изживейте я, научете се да я цените. Цената на времето е във всеки  миг, с който разполагате.  Нали знаете, че макар да са толкова много вие лесно можете да ги убиете, отровите, пропилеете, загубите... а никой няма да ви даде на заем, никой няма да ви подари, никой няма да ви даде просто така време. Да има глупаци, които го продават. Вероятно ще можете да си купите част от време (ще си купите някой да чака на опашка вместо вас, ще си купите някой да работи за вас, ще си купите машини, които да вършат ваши задължения). Не можете обаче да си купите време изпълнено с щастливи мигове. То е част от вашето лично време и само вие можете да го изживеете.

Сега помислете отново за утре и цялото богатство от 86 400 секунди, с което разполагате. Но не е нужно да чакате утре. Живейте сега. Правете това, което ви кара да сте щастливи. Продавайте времето си скъпо. Искайте в замяна времето на ценни и добри хора. Работете работа, която освен удоволствие има смисъл.

Дори, докато сте в задръстване с автомобила си можете да създавате, учите, а не да губите времето си. Вместо да псувате останалите шофьори пуснете диск (музика, самоучител по език, или каквото ви интересува). Вместо да псувате останалите шофьори планирайте бизнеса си. Вместо да псувате останалите шофьори намерете начин да зарадвате близките си. Вместо да псувате останалите шофьори, живейте ...

Мога да ви дам хиляди примери. За всеки момент. За всеки миг. Живейте! Времето е безценно, достатъчно за да направите 86 400 неща всеки ден.

related

новини 8782872615325946016

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item