stoineff

Протести след оставката на правосъдния министър


Недоволните излизат пред Народното събрание след организация в социалните мрежи
След новината за оставката на правосъдния министър Христо Иванов в социалните мрежи бяха организирани и два протеста пред сградата на Народното събрание.



Над 120 души излязоха на протест пред сградата на Народното събрание в знак на солидарност с оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов и на протест срещу приетите днес промени в конституцията.

Те блокираха бул. "Цар Освободител", където запалиха свещ "в памет на съдебната реформа", като към 19:20 часа те се насочиха към "Орлов мост".

Протестът беше организиран във Facebook, като само за минути стотици обявиха, че ще се присъединят.

При днешното гласуване в парламента от ГЕРБ се отметнаха от положените си подписи под първоначалния проект и подкрепиха текстовете на АБВ, с които се променя предварително договореното съотношение на членовете в прокурорската колегия във ВСС, като така пренебрегнаха единственото условие на РБ за "историческия компромис". Така в крайна сметка беше прието предложението на ДПС и АБВ от юли.

С 204 гласа "за" парламентът отхвърли предложението на ДСБ колегията да се състои от 12 души - главния прокурор, четирима прокурори, 1 член от квотата на следователите и шестима души - от парламента. По този начин се търсеше намаляване на влиянието на главния прокурор в колегията и ВСС.

Според приетото предложение на АБВ се увеличава и съдийската колегия с една бройка. Така магистратите там ще са 14, като така представителството на квотите в нея става 6:6: председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от съдиите и шестима, избрани от парламента.

Малко след като гласуването беше факт, министърът на правосъдието Христо Иванов да подаде оставка. Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък обяви, че сваля доверието си от управляващата коалиция и става опозиционен депутат.

related

протести 8534356883646168252

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item