stoineff

Японци отглеждат ретина в лаборатории

retina


Отгледана в лаборатория ретина лекува маймуни с рядко генетично заболяване, предава агенция Фокус

.
Японски изследователи са отгледали присадка от човешки ембрионални стволови клетки и са я използвали за лечение на маймуни, страдащи от ретинална пигментоза. Наследствената болест причинява измирането на чувствителните към светлина клетки на ретината, което води до загуба на зрение. Новото изследване дава надежди, че стволовите клетки могат да служат като терапия за състоянието. Проучването е проведено от екип от института RIKEN в Кобе, Япония. Изследователите са отгледали ретинална тъкън от стволови клетки. Според статията, публикувана в журнала PNAS, резултатите могат да проправят път към създаване на ретинални транспланти за хора, базирани на ембрионални стволови клетки. Стволовите клетки се отличават със способността си да се превърнат в почти всеки вид клетка на тялото.
За да отгледа тъкан за импланта, екипът е накарал ембрионални стволови клетки да се превърнат в клетки от ретинална тъкан. След присаждането й, животни с ретинална пигментоза са възстановили зрението си. След имплантация клетките трябва не само да съзреят като чувствителни към светлина клетки, но и да се свържат със съществуващата мрежа от поддържащи клетки. Екипът е установил, че след съзряването на клетките, в новата тъкан са се формирали нови връзки.

related

Технологии 7862808731899952167

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item